5-minútový recept na domácu zmrzlinu z výživných ingrediencií a hlavne bez chémie a cukru. Vďaka tomu je táto zmrzka vhodná pre menšie deti, alergikov aj vegánov. Recept využíva prirodzene sa vyskytujúce cukry v ovocí, najmä v banáne, ktorý funguje v tomto prípade ako prírodné „sladidlo“. Vďaka tomu nie je zmrzlina o nič menej sladká než hociktorá iná. My na nej fičíme doma už dva roky a krpec skáče po plafón vždy, keď poviem že ideme robiť zmrzku. Ráno si spolu načistíme hrnček ovocia, dáme zamraziť a poobede si užívame príjemné osvieženie absolútne bez výčitiek. Recept je mimoriadne jednoduchý a zároveň univerzálny a dá sa robiť z akéhokoľvek ovocia. Tento krát sme robili jahodovú, ale už sme skúšali aj kiwi či ananásovú a všetky boli výborné.
#zmrzlina #predeti #bezchemie #dobrota #vegan #bezlaktozy #jahody #hravozdravo
Úvaha na tému zmrzlina
Sladkosti boli u nás pre malú do troch rokov tabu, ale čím je väčšia a dopad na organizmus menší nemám problém jej už teraz dať domáce sladkosti, vodu s domácim sirupom a raz za čas už ani sladkosti z obchodu.
Ale so zmrzlinou mám problém aj teraz. Dôvodom je najmä to, že zmrzlina tým, že je veľmi studená, významne oslabuje trávenie. A to je podľa mňa kritické v súvislosti s trávením bielkovín a ťažších jedál. Problém môže vzniknúť hlavne vtedy, keď dieťa dostane zmrzlinu po obede.
A navyše, všetky kupované zmrzliny obsahujú hádajte čo? Chémiu áno. Ale to som teraz nemyslela. Myslela som mlieko resp. mliečnu bielkovinu a vajíčka. Aj preto som dlho hľadala vegánsky recept na zmrzlinu, teda recept bez mlieka aj vajíčok.
Takže popri tomto mojom myšlienkovom pochode (a preháňaní 😊) si s drobcom vychutnávame túto našu zmrzlinku, pri ktorej si z týchto veci ťažkú hlavu robiť nemusím. Mňam mňam.
Recept: Jahodová zmrzlina pre deti, alergikov aj vegánov
Ingrediencie
- 1 šálka jahôd alebo akéhokoľvek obľúbeného ovocia
- 1 šálka banánu
Postup
Postup závisí od toho, či ideme robiť nanuky alebo normálnu zmrzlinu.
Ak máme chuť na nanuky, očistené jahody s banánom rozmixujeme na kašu, ktorú prelejeme do nádobiek a dáme zamraziť.
Ak ideme robiť zmrzlinu, tak si očistené jahody a banán nakrájame a dáme zamraziť. Tesne pred podávaním ich vyberieme z mrazničky a rozmixujeme (potrebujeme výkonnejší mixér). Akonáhle sa drť začne trochu topiť, hmota nadobudne klasickú zmrzlinovú konzistenciu.
Dobrú chuť!