Vynikajúca polievočka nabitá živinami na imunitu, hotová raz dva. Huby sú totiž všeobecne cenené najmä vďaka svojim účinkom na imunitu, ktoré sú v dnešnej korona dobe na nezaplatenie. Medzi najzdravšie huby patrí práve hliva ústricová (Pleurotus ostreatus), pretože akumuluje omnoho viac zinku než akýkoľvek iný známy živočích. Zinok je minerál, ktorý je pre náš organizmus veľmi dôležitý pretože podporuje imunitu, ako aj kopec ďalších procesov v organizme. Okrem zinku hliva obsahuje aj prírodné antioxidanty, rôzne ďalšie živiny (ako napríklad kyselinu listovú a vitamíny B), fytochemikálie a v neposlednom rade známy imunostimulátor, beta-glukán.
Ja osobne mám z hlivy najradšej túto polievku a ešte hlivový perkelt. Hliva má pritom neutrálnu chuť, vďaka čomu je jej využitie v kuchyni pomerne univerzálne a môžete ju pridať v podstate všade tam, kde by ste inak dali iné huby. A na záver jedna dôležitá poznámka od odborníkov: hliva je vhodná na dochutenie pre deti až od 3 rokov a vo väčšom množstve (napr. ako hlavné jedlo) až od 10 rokov.
#dnesjem #zdravo #polievka #hliva #imunita #hravozdravo
Recept: Zeleninová polievka s hlivou
Počet porcií | Počet kalórií | Dĺžka prípravy / varenia | Vhodné ako | Sezóna |
---|---|---|---|---|
6 | 205 | 20 / 25 minút | Polievka | Jeseň, Zima |

Ingrediencie
- 250 g hlivy ústricovej
- 3 mrkvy
- 2 petržleny
- 1 kaleráb
- 2 stopky rapikatého zeleru
- 1 cibuľa
- 1 lyžička rasce
- ½ lyžičky kurkumy
- ½ lyžičky čierneho korenia
- 1 lyžica ghee alebo iného tuku
- 1 a ½ lyžičky soli
- 2 cesnaky
Postup
Na tuku speníme nadrobno nakrájanú cibuľu. Následne pridáme umytú a pokrájanú zeleninu a hlivu a krátko orestujeme. Pridáme soľ, koreniny a vodu a varíme 15 minút. Potom polievku zahustíme nastrúhanými zemiakmi, necháme prevrieť a varíme ďalších 10 minút. Aby sme z cesnaku nestratili dôležité živiny, roztlačíme ho do polievky až po dovarení a premiešame.
Dobrú chuť!
Ak ste polievkový typ, pozrite si aj ďalší recept na polievku: