Zdravé sladkosti: Prísady + Recepty

Ako rodič viem z prvej ruky, ako náročné je motivovať deti a dospievajúcich k jedeniu rozmanitej zdravej stravy. Tiež dobre viem ako lákavé sú sladkosti, ktoré si jednoducho kúpite v obchode a nemusíte po náročnom dni v robote nič vymýšľať ani variť. Ak tento chemický koktail dostávajú deti pravidelne, môže časom vyústiť do rôzne závažných zdravotných ťažkostí. Pritom príprava domácich sladkostí zo zdravých a výživných ingrediencií a bez chémie nemusí byť časovo náročná a môžete si ich prípravu užiť spoločne s vašimi ratolesťami.

Spracované sladkosti

Potraviny, ktoré boli spracované a vyrobené využitím rafinovaných ingrediencií a umelých látok, sú známe ako spracované potraviny. Na jednej strane uľahčujú prístup k jedlu a uspokojujú dopyt po chutných výrobkoch. Ich konzumácia rastie enormným tempom. Spracované potraviny tvoria významný podiel prijatej energie nielen u dospelých, aj u detí.

Alarmujúce je, že spracované potraviny (ako napríklad cukríky, čipsy, sušienky, sladké nápoje, kukuričné chrumky, atď.) v súčasnosti prispievajú až k 1/4 prijatej dennej energie detí a mladých v niektorých európskych krajinách.

Na druhej strane ich obsah s chemickými prídavnými látkami, nedostatkom živín potrebných okrem iného aj na správne fungovanie imunitného systému a vysokým podielom rafinovaných sacharidov a trans tukov, je považovaný za jedného z hlavných vinníkov nárastu zdravotných problémov.

Chemické prísady

Ak sa pozriete na zoznam ingrediencií spracovaných potravín, je pravdepodobné, že nebudete mať poňatie, čo niektoré zložky sú. Práve to sú umelé chemikálie, ktoré sa pridávajú do spracovaných potravín s cieľom zlepšiť ich chuť, upraviť textúru a predĺžiť trvanlivosť.

Navyše, spracované potraviny môžu obsahovať aj desiatky ďalších chemických látok, ktoré nie sú uvedené na obale. Napríklad „umelá aróma“ je patentovaná zmes, ktorej obsah výrobcovia nemusia zverejňovať, no zvyčajne ide o kombináciu chemických látok.

Tieto látky sú pre telo neprirodzené a spôsobujú rad zdravotných problémov rôznej závažnosti. Aj pri niektorých látkach vyhlasovaných za zdraviu nezávadné, ako napríklad látka aspartám (E951 – sladidlo v nízko-kalorických nápojoch) výskum po čase ukazuje, že nevinné nie sú a aspartám spája s rakovinou.

Každé jedno sústo je u detí dôležité

Deti do 3 rokov potrebujú až 7-krát viac konkrétnych živín v porovnaní s dospelými (na kg telesnej hmotnosti) na podporu rýchleho vývoja. Staršie deti potrebujú živín na jednu lyžicu síce menej, no tieto špecifické nutričné požiadavky nespĺňa strava, v ktorej spracované potraviny nahrádzajú ovocie, zeleninu a zdravé maškrty.

Okno príležitostí je u detí otvorené do 6 rokov a práve toto je obdobie, kedy môže výživa pozitívne naprogramovať fyziológiu dieťaťa (napr. imunitný systém, funkciu mozgu a metabolizmus), jeho správanie (napr. stravovacie návyky a chuťové preferencie) a stať sa tak dlhodobým prínosom pre jeho zdravie.

Nebojte sa, existujú aj zdravé sladkosti, z ktorých si vyberie každý, od výberavých jedlíkov až po deti, citlivé alebo alergické na rôzne potraviny. Ich príprava vám nezaberie viac než 20 minút z nedeľného popoludnia a pečenie si môžete užiť spolu s vašimi deťmi.

Čas strávený spolu buduje u detí zdravý vzťah k jedlu a vštepuje deťom zdravé návyky, z ktorých budú deti profitovať počas dospievania aj v dospelosti. Výskum ukázal, že zdravé návyky budované v detstve pomáhajú vytvoriť zdravých dospelých ľudí.

Tri dôležité ingrediencie, ktoré by mali mať zdravé sladkosti

Zdravé sladkosti by mali obsahovať tieto základné ingrediencie:

  1. Komplexné sacharidy
  2. Zdravé tuky
  3. Kvalitné bielkoviny

Či už máte predškoláka alebo 16 ročné dieťa, bez náležitej výživy môže ich krvný cukor výrazne klesnúť, znížiť ich energiu, v dôsledku čoho budú predráždené. Naopak, ak deťom zabezpečíte maškrty s týmito troma komponentmi, môžete si byť istí, že budete mať doma šťastné spokojné dieťa.

Komplexné sacharidy

Najlepšie pochopíte, prečo sú komplexné sacharidy dôležité, ak porozumiete rozdielu medzi nimi a jednoduchými alebo rafinovanými sacharidmi.

Pre spracované potraviny je typický vysoký obsah sacharidov, z ktorých boli počas priemyselného spracovania odstránené dôležité živiny.

Tým, že tieto potraviny neobsahujú žiadnu vlákninu, ktorá je potrebná na spomalenie štiepenia a uvoľňovania cukru, vedie ich konzumácia k častým výkyvom cukru v krvi, ktoré vedú k vzniku inzulínovej rezistencie, cukrovky 2. typu a všetkých súvisiacich komplikácií vrátane poškodenia imunitného systému.

Nehovoriac o tom, že je v súčasnosti strava sama o sebe preplnená cukrom prostredníctvom sladkostí, ochutených nápojov, atď.

Poznámka: Pred týmito účinkami cukru vás nezachránia ani novodobé výmysly typu trstinový cukor alebo ovocný koncentrát, ktorých účinok na metabolizmus je v podstate rovnaký.

Komplexné sacharidy na druhej strane obsahujú vlákninu, vitamíny, minerály a malé množstvo prirodzene sa vyskytujúceho cukru. Ich rozloženie trvá dlhšiu dobu, vďaka čomu dokážu zabezpečiť energiu na dlhší čas.

Medzi zdravé typy komplexných sacharidov patrí napríklad ovocie a zelenina, celozrnné obilniny a strukoviny.

Ktoré tuky sú skutočne zdravé?

Konzumácia zdravých tukov je nesmierne dôležitá u detí, ktorých mozog sa rapídne vyvíja prvých 5 – 6 rokov.

Tuk plní viacero nenahraditeľných úloh: je potrebný na absorpciu živín, ako sú vitamíny A, D, E a K, poskytuje štruktúru a podporu pre membrány každej jednej bunky tela. DHA a EPA, čo sú omega-3 mastné kyseliny, ktoré je možné nájsť napríklad v tučných rybách, majú za sebou množstvo výskumu potvrdzujúceho, že pomáhajú zdraviu srdca a fungujú ako prevencia rakoviny a ochorení súvisiacich s vekom, ako napríklad alzheimerovej choroby.

Existuje aj množstvo výskumu, potvrdzujúceho dôležitosť zdravých tukov u detí s ADD alebo ADHD. Niektoré tuky znižujú zápal, vďaka čomu sú výborné pre zdravie čriev a pokožky, ako aj zápalové ochorenia. A nakoniec, zdravé tuky sa ukázali ako prospešné pre deti trpiace na astmu, depresiu a úzkosť.

Naopak, konzumácia nezdravých trans tukov zvyšuje riziko ochorenia koronárnych artérií, zvyšuje triglyceridy a podporuje systémový zápal, nadmernú aktivitu imunitného systému, ktorá sa podieľa na srdcových ochoreniach, mŕtvici, cukrovke a iných chronických ochoreniach. Vzhľadom na všeobecne uznávané dôkazy sa považujú všetky trans tuky za rovnako škodlivé a odporúča sa znížiť ich spotrebu na minimum.

Tu sú niektoré zdroje zdravých tukov: ryby a plody mora, mäse z voľne sa pasúcich kráv, kuriat a jahniat, maslo alebo ghee (prepustené maslo), oriešky a semená, organické mliečne výrobky.

Kvalitné bielkoviny

Každá jedna bunka v ľudskom tele obsahuje bielkoviny a sú nevyhnutné pre rast a vývoj detí. Sú rozhodujúce pre stavbu aj opravu svalov, podporuje imunitný systém (bielkoviny vytvárajú protilátky) a zvýšenie energie. Bielkoviny pomáhajú nášmu telu budovať nové bunky a opravovať staré tkanivá a bunky. Sú nevyhnutné pre zdravú pokožku a štruktúru tkanív v celom tele.

Pri bielkovinách je mimoriadne dôležitá ich kvalita a správne nastavený pomer živočíšnych s rastlinnými bielkovinami. Neuveriteľných 40% potravín sa v domácnostiach vyhadzuje. Prečo vám to hovorím je ten, že mnoho ľudí sa sťažuje, že kvalitné výrobky sú príliš drahé. Ak by ste ale konzumovali všetko čo máte v chladničke pred exspiráciou, ušetríte množstvo peňazí a budete si môcť dovoliť aj kvalitnejšie potraviny.

Tu sú niektoré kvalitné bielkoviny: ryby a plody mora, mäso z voľne sa pasúcich zvierat, strukoviny, oriešky a semená.

Možno ste si všimli, že niektoré potraviny sa nachádzajú v dvoch kategóriách. To je preto, že obsahujú aj tuk aj bielkoviny.

Tipy na recepty na zdravé sladkosti pre deti

Základným predpokladom zdravej sladkosti pre deti je:

  • doma vyrobené sladkosti, tzn. bez chemických prísad
  • recept obsahuje čo najviac z troch spomínaných ingrediencií, ktoré dokážu zabezpečiť telu dostatok energie na dlhú dobu
  • recept využíva prirodzenú sladkosť potravín, vďaka čomu je množstvo pridaného cukru minimálna. Medzi moje obľúbene prírodné „sladidlá“ patrí banán, sušené ovocie ako figy, hrozienka, atď.)

Orieškovo-figové guličky

Orieškovo figové guličky ako recept na zdravé sladkosti pre deti
OBRÁZOK: RawMania

Ďatle vďaka svojmu obsahu prírodného cukru a vlákniny zastupujú v recepte komplexné sacharidy. Používajú sa na osladenie a spevnenie rozmixovaných orieškov, ktoré na druhej strane obsahujú zdravé tuky aj biekoviny. Recept je jednoduchý na prípravu a pritom zdravý a chutný. Nájdete ho tu.

Ryžová kaša so sušeným ovocím

Ryžová kaša so sušeným ovocím ako recept na zdravé sladkosti pre deti
OBRÁZOK: DobruChut.Aktuality

Sladká ryžová kaša z mlieka, ryže a sušeného ovocia. Pridať do receptu môžete aj banán a oriešky, čím nič nepokazíte. Recept nájdete tu.

Sladké tyčinky

Tyčinka vyrobená použitím fíg a orieškov ako zdravá sladkosť pre deti
OBRÁZOK: RawMania

Opäť výborná kombináciá ďatlí a orieškov. Recept nájdete tu.


Zdroje: Little Food Lovers: Raising Healthy Snackers. Joyous Health

Previous

Najsilnejší liek na posilnenie imunity detí

Ako deťom vysvetliť zdravú stravu

Next
%d blogerom sa páči toto: