Vietnamská polievka Pho Bo

Ak ste „polievkový typ“ ako ja, musíte vyskúšať tento recept! Fakt, že vážne! Nejedli ste dobrý vývar, kým ste neochutnali tradičnú vietnamskú polievku Pho. Pozostáva z koreneného hovädzieho vývaru, ktorý sa podáva s ryžovými rezancami, trochou mäsa, hrsťou čerstvých bylín a limetkou.
Na prvý pohľad obyčajná polievka, až kým ju nezačnete variť (krásne rozvoní celý dom) a pokým si prvý krát nechlipnete. Plná aromatická chuť Pho ma zakaždým očarí a unesie späť do ďalekého Vietnamu, kde ju miestni jedia ako typické jedlo na raňajky 🤷 …
A možno budete prekvapení, ale príprava tejto polievky nie je náročná. Vyžaduje si skôr dlhý čas varenia a zopár ingrediencií, ktoré síce nie sú pre slovenskú kuchyňu typické, no bez problémov ich kúpite (môžete si objednať) už aj v Tescu. A vynaložené úsilie ľutovať určite nebudete. Okrem toho je na jar ideálne obdobie na Pho, pretože práve teraz u nás rastú čerstvé bylinky, s ktorými bude mať polievka ten správny šmrnc.

#dnesjem #phobo #polievka #spomienky #vietnam #vietnamesefood #hravozdravo

Čo je to Pho?

Pho (Phở) je vietnamská polievka z vývaru zvyčajne z hovädzieho mäsa (phở bò) alebo kurčaťa (fởgà), podávaná spolu s mäsom, ryžovými rezancami (bánh phở) a čerstvými bylinkami. Väčšina historikov sa zhoduje na tom, že pochádza zo začiatku 20. storočia zo severného Vietnamu. Odvtedy sa rozšírila nielen po Vietname, kde je veľmi obľúbená na raňajky, ale aj do celého sveta.

Hlavné ingrediencie

Vývar z kostí

Vývar z kostí je ako tekuté zlato z pohľadu zdraviu prospešných benefitov. Ide o fantastický zdroj vitamínov, minerálov (ako vápnik, horčík, fosfor a železo), ako aj kolagénu. Varením sa z kolagénu stáva želatína, ktorá obsahuje aminokyseliny, ktoré sú jednak nevyhnutné pre zdravé kosti a spojivové tkanivá, ako sú šľachy a väzivá a zároveň sú považované za protizápalové. Vďaka tomu lekári odporúčajú pravidelne konzumovať vývar ľuďom, ktorí trpia na alergické či autoimunitné ochorenia. Obzvlášť prospešný je vývar pri rôznych črevných zdravotných problémoch ako je deravé črevo, potravinové intolerancie alebo zápalové ochorenia čriev. Niektoré aminokyseliny z vývaru ako napríklad glutamín totiž posilňujú pre zdravie tráviaceho systému a črevnú výstelku.

Množstvo živín a zdravotných benefitov však závisí od kvality a množstva kostí a mäsa. Ak máte možnosť, zožeňte si čo najkvalitnejšie mäso od lokálneho chovateľa.

Pri varení nezabudnite aj na ocot, ktorý pri varení vývaru pomáha uvoľňovať živiny z kostnej drene v kostiach a tiež rozkladá ďalšie tkanivá do vody. 

Čerstvé bylinky

Listy z byliniek sú bohaté na chlorofyl, minerály a stopové prvky. Chlorofyl sa používa ako strava pre prospešné baktérie v črevnom trakte a zároveň poskytuje čistiace zásadité látky, ktoré sú mimoriadne dôležité počas jarného obdobia pre zdravie črevnej mikroflóry.

Prečítajte si viac o benefitoch jarného stravovania v článku: Sezónna strava: Jar

Recept: Pho Bo

Počet porciíPočet kalóriíDĺžka prípravy / vareniaVhodné akoSezóna
833020 minút / 12 hodínRaňajky, Obed, VečeraJar

Ingrediencie & Postup

1. Uvoľnenie arómy

  • 2 veľké rozpolené cibule
  • 150 g pozdĺžne nakrájaného zázvoru
  • 10 hviezdičiek anízu
  • 4 ks celej škorice
  • 4 struky kardamónu
  • 3 klinčeky
  • 1,5 lyžičky semiačok koriandra

alebo

  • 1 balenie koreniacej zmesi na polievku Pho (kúpite v špecializovaných ázijských obchodoch)

Rozohrejeme panvicu na vysokú teplotu (bez oleja), vložíme cibuľu a zázvor odkrojenou časťou dole, orestujeme dozlatista z oboch strán. Tesne pred dokončením znížime teplotu na nízku-miernu a pridáme koreniny. Restujeme až dokým koreniny nezačnú krásne rozvoniavať.

2. Vývar

  • 2 kg kostí (ideálne kombinácia špikových a mäsitých kostí na vývar)
  • 0,5 kg hovädzieho mäsa
  • 2 x 3,5 litra vody
  • 40 ml rybacej omáčky
  • 1 lyžička soli
  • 2 lyžičky cukru

Na odstránenie nečistôt z kostí a mäsa ich zalejeme vo veľkom hrnci vodou, necháme prevrieť a varíme 10 minút. Potom vodu vylejeme a dobre opláchneme každú kosť aj mäso.

Hrniec umyjeme a utrieme, privedieme v ňom do varu 3,5 litra vody a pridáme kosti, mäso, cibuľu, zázvor, korenie, cukor a soľ.  Zakryjeme vekom, necháme variť 3 hodiny a príležitostne zozbierame vyplavenú bielkovinovú penu z povrchu vývaru.

Po 3 hodinách varenia vyberieme mäso (malo by byť rozpadavé), necháme vychladnúť a odložíme ho do chladničky. Zvyšok polievky s kosťami a koreninami varíme ďalšie 3-24 hodín. Čím dlhšie sa varí, tým je vývar intenzívnejší. Dĺžka varenia závisí skôr toho, koľko máme času.

Vývar precedíme do čistého hrnca, kosti a korenie vyhodíme. Malo by zostať asi 8-10 šálok vývaru.

Vývar dochutíme pridaním rybej omáčky, soli a cukru tak, aby bol voňavý, mierne pikantný a nasladlý.

3. Dochutenie a servírovanie

  • 1 balenie ryžových rezancov
  • 200 g kvalitného hovädzieho mäsa (sviečkovej, falošnej sviečkovej, flank steak alebo teľacie mäsko pre deti) – toto mäso nebudete variť!
  • čerstvé bylinky (aké vám chutia, ja som dala petržlenovú vňať, mätu, medovku a pažítku, ale v originálnom recepte je najmä bazalka, mäta a koriander)
  • nakrájaná jarná cibuľka, chilli paprička, klíčky alebo „co dům dal“
  • limeta alebo citrón

Tesne pred dovarením si samostatne uvaríme ryžové rezance.

Do misky dáme ako prvé uvarené rezance, pridáme kúsok uvareného mäsa z chladničky a navrch nakrájame surové mäso na plátky najtenšie ako sa dá. (Tip: hovädzie mäso krájame čiastočne zamrazené, vďaka čomu je možné ho nakrájať na plátky tenké skoro ako papier.) Horúci vývar tieto plátky mäsa uvarí tak akurát do ružova (alebo pre milovníkov steakov na medium rare).

Podávame s čerstvými bylinkami, klíčkami a chilli papričkami a séparé nachystáme citrón, rybaciu alebo chilli omáčku na dochutenie.

Dobrú chuť!

4. Skladovanie

Vývar Pho vydrží v chladničke približne 5 dní. Ak ho pripravíme viac než by sme stihli spotrebovať, môžeme vývar zamraziť až na 6 mesiacov. Mrazíme však iba samotný čistý vývar.

Radi by ste navštívili Vietnam? Prečítajte si aj môj článok o cestovaní online:


Recept bol inšpirovaný nasledujúcim článkom:

Previous

Banánové muffiny

Kelový prívarok

Next

Vložiť komentár

%d blogerom sa páči toto: