Šošovicové karí

Šošovicové karí je jeden z mojich obľúbených bezmäsitých receptov. Osobne nemám každý deň chuť na mäso a snažím sa, aby sme mali bezmäsité jedlo na tanieri aspoň trikrát týždenne. A to najmä kvôli tomu, že sa v súvislosti so zdravou stravou často hovorí o nadmernej konzumácii mäsa a o tom, že strava by mala byť čo najpestrejšia. Bielkoviny rastlinného pôvodu sú pre organizmus ľahšie stráviteľné a odľahčujú tráviaci trakt. Na jar je toto odľahčenie o to dôležitejšie, pretože organizmus sa po zime potrebuje prečistiť od nahromadeného tuku, v ktorom sa hromadia toxíny.

#dnesjem #kari #curry #strukoviny #kurkuma #zdraverecepty #bezlepku #hravozdravo #tasty #foodblogger

Čo je to karí?

Karí (angl. curry) je indické jedlo silno korenené pomocou zmesi korenia ako kurkuma, rasca, koriander, zázvor, chilli alebo aj listami zo stromu curry. Existuje veľa druhov jedál nazývaných karí. Mnohé z nich sú vegetariálnske (najmä z etických a náboženských dôvodov), no iné typy zase môžu obsahovať aj hydinu, ryby alebo morské plody.

Hlavné ingrediencie karí

Šošovica

Strukoviny sú výborným zdrojom bielkovín, vitamínov a minerálov, esenciálnych mastných kyselín a vlákniny. V prípade vegetariánskej stravy dokážu zabezpečiť náhradu bielkovín aj všetkých esenciálnych aminokyselín (ak konzumujete aj celozrnné obilniny alebo aspoň zemiaky) a zabezpečiť tak dostatočne vyváženú stravu. Esenciálne aminokyseliny telo potrebuje pre budovanie pevných svalov a správne fungovanie organizmu.

Šošovica je skvelým zdrojom vlákniny, horčíka, železa a mnohých vitamínov ako napríklad kyseliny listovej. Tieto živiny sú mimoriadne dôležité pre zdravie srdca. Kyselina listová napríklad znižuje hladinu homocysteínu, vláknina znižuje cholesterol v krvi a horčík zase zlepšuje prietok krvi, kyslíka a živín v celom tele. Železo je potrebné na zabezpečenie optimálnej produkcie hemoglobínu. Vysoké množstvo vlákniny v šošovici navyše zlepšuje trávenie, pomáha predchádzať zažívacím problémom a zlepšuje vylučovanie a pomáha znižovať hladinu cukru v krvi.

Kurkuma

Kurkuma je koreň pochádzajúci z Ázie a je nenahraditeľnou prísadou v Ajurvéde. Má ďalekosiahle pozitívne účinky na zdravie. Jej najvzácnejšou zložkou je kurkumín – silná protizápalová látka, antioxidant a žlté farbivo. Navyše, čierne korenie zvyšuje jej vstrebateľnosť a preto spolu tvoria ideálnu dvojku v dochucovaní potravín.

Počet porciíPočet kalóriíDĺžka prípravy / vareniaVhodné akoSezóna
720620 / 25 minútObed, VečeraJar, Jeseň, Zima

Ingrediencie

  • 150 mg hnedej šošovice
  • 3 mrkvy
  • 2 cibule
  • ½ hrnčeka paradajkového pretlaku
  • 100 ml kokosovej smotany
  • 1 hrnček vody
  • 1 lyžička kurkumy
  • ½ lyžičky rasce
  • ¼ lyžičky zázvoru
  • ¼ lyžičky čierneho korenia
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžičky soli
  • čili paprička na dochutenie

Postup prípravy

Šošovicu prepláchneme a namočíme na dve hodiny do vody.

V hrnci na rozpálenom oleji opečieme do zlatista cibuľu. Pridáme paradajkový pretlak a hrnček vody a pomocou ponorného mixéru zmes vymixujeme na hustú omáčku.

Do omáčky pridáme očistenú a na malé kúsky nakrájanú mrkvu, šošovicu (vodu, v ktorej bola namočená, zlejeme), kurkumu, ostatné korenie a kokosovú smotanu.

Karí privedieme počas miešania do varu, následne stiahneme teplotu a varíme 25 minút.

Vodu môžeme priliať podľa potreby počas varenia, ale pozor, aby karí nebolo príliš riedke. Po dovarení karí dochutíme soľou, prípadne aj čili papričkou (ja osobne chilli nedávam vôbec, ale každý ako mu chutí). Podávame s basmati ryžou.

Dobrú chuť!

Previous

Morčacie na protizápalovom korení

Prvé príkrmy podľa Ajurvédy

Next

Vložiť komentár

%d blogerom sa páči toto: