Recepty na raňajky na jeseň a v zime

| | , ,

Je ráno a kuchyňou sa rozlieva vôňa horúcej kaše so strúhaným kokosom. To sú tie správne raňajky, vďaka ktorým mám jasnú myseľ a dostatok energie na celé dopoludnie. Dnes už veľmi dobre viem, že o svoj metabolizmus sa treba starať. Funguje totiž ako piecka na drevo – ráno ju treba znova zapáliť, aby mohla vykurovať dom (celé telo) a podporovať všetky aktivity, ktoré sa dejú vo vnútri.

Ranné rituály pre zdravší deň

Začnite svoj deň šálkou teplej vody s citrónom

Jemne Vás preberie po zobudení z hlbokého spánku a zlepší vstrebávanie živín tým, že pomôže odstrániť nahromadené toxíny a prečistiť črevá. Recept je jednoduchý, dajte si zovrieť vodu a šťavu z polovice citróna pridajte až keď trochu vychladne, aby sa nezničili vitamíny.

Ranná prechádzka so psíkom alebo rozcvička

Ak máte doma psíka, ktorého treba ráno venčiť, vyberte sa s ním na prechádzku ešte pred tým, než sa naraňajkujete. Nabijete sa pozitívnou energiou, telo sa vďaka čerstvému vzduchu okysličí a budete lepšie tráviť. Ak takéhoto skvelého pomocníka doma nemáte, dajte si krátku rannú rozcvičku v čerstvo vyvetranej miestnosti.

Na raňajky počas jesene a zimy sú najlepšie obilniny

Zabudnite na studené raňajky ako jogurt z chladničky či mlieko s müssli, ktoré zaťažujú tráviaci systém a slezinu a množstvo skrytých cukrom zase pankreas. Kvôli vysokej hladine inzulínu v krvi po takýchto raňajkách čoskoro zase hladní a váš organizmus sa vám určite nepoďakuje.

Na raňajky sú v zime najlepšie rôzne obilninové kaše (ovsená, pohánková a pšenová), ktoré môžete skombinovať so sezónnymi potravinami ako varené jablko či orechy. Obilniny obsahujú sacharidy, ktoré vám dodajú energiu, ako aj dôležité tuky a bielkoviny, ktoré:

  • pomáhajú telo zahriať a izolovať od chladu
  • sú prírodnou protilátkou proti chladným a vysušujúcim vlastnostiam zimy
  • zvyšujú pocit nasýtenia, ktorý zabraňuje prejedaniu sa a znižuje cirkulujúci cholesterol v krvi
  • pomáhajú organizmu pri ukladaní živín (napríklad mnoho vitamínov je rozpustných v tukoch)

Viac o tom, ako a prečo vám sezónne stravovanie počas jesene a zimy môže pomôcť pri prevencii proti typickým ochoreniam z chladu, ako prechladnutie či chrípka, ale aj dehydratácia, zápcha a suchá pokožka si môžete prečítať na stránke Sezónna strava: Jeseň a zima.

Recepty na zdravé raňajky v chladnom počasí

Osobne som si obľúbila tieto dva recepty, ktorých príprava Vám zaberie len pár minút:

Ovsená kaša s kokosom a sézamom

Ovsené vločky vsypete do hrnca, zalejte vodou, a nechajte variť cca 10 minút. Na panvici si nasucho orestujte trochu sezamových semiačok a nastrúhaného kokosu. Premiešajte s precedenými vločkami a pridajte sezónne ovocie, prípadne aj orechy. Keď zmes trochu vychladne, môžete pridať lyžičku medu.

Mliečna kaša s ďatlami a škoricou

Nechajte zovrieť 2 dcl mlieka, do neho pridajte 3 lyžice detskej krupice a varte do zhustnutia cca 2 minúty. Pridajte nasekané sušené ďatle a posypte škoricou.

Ak vás čaká náročné dopoludnie, môžete ešte zvážiť aj prípravu praženice či typických anglických raňajok s celozrnným chlebom.


Máte aj vy nejaké dobré tipy na zdravé raňajky, ktoré vás zahrejú a dostatočne zasýtia?

Značky
Previous

Sezónne recepty na jeseň a zimu

Ako minimalizovať riziká očkovania?

Next

Vložiť komentár

%d blogerom sa páči toto: