Sezónne recepty na jeseň a zimu

| | , ,

Hľadáte inšpirácie na sezónne recepty na jeseň a zimu s potravinami bohatými na tuk a proteíny, ktoré vás zahrejú, dodajú telu všetko, čo pre svoje zdravie v zime potrebuje a ochránia vás tak pred typickými ochoreniami z chladu ako sú prechladnutia, chrípka, ale aj dehydratácia, zápcha či suchá pokožka? V tom prípade ste na správnej adrese.

Sezónne stravovanie počas jesene a zimy

Pre zopakovanie a tých, ktorým sezónna strava zatiaľ toho moc nehovorí: Práve počas chladného počasia od novembra až po február je naše trávenie najsilnejšie, aby sa organizmus dokázal udržať v teple a ochrániť sa tak pred neúprosnou zimou. Zima je zároveň obdobím na vytvorenie zásoby živín a vnútornej energie na zvyšok roka. Organizmus preto potrebuje prijímať výživnejšiu stravu, najmä potraviny bohaté na tuk a proteíny, ktoré:

  • pomáhajú telo zahriať a izolovať od chladu
  • sú prírodnou protilátkou proti chladným a vysušujúcim vlastnostiam zimy
  • zvyšujú pocit nasýtenia, ktorý zabraňuje prejedaniu sa a znižuje cirkulujúci cholesterol v krvi
  • pomáhajú organizmu pri ukladaní živín (napríklad mnoho vitamínov je rozpustných v tukoch)

Počas chladných mesiacov si kľudne doprajte

Zima je najvhodnejšia pre recepty, ktoré sú podľa novodobého uhlu pohľadu „ťažké“. Dopriať si s kľudom Angličana môžete typické anglické raňajky, kačicu s lokšami a raz za uhorský rok vám neublíži ani vysmážaný rezeň. (Samozrejme za predpokladu, že nemáte problémy so žlčníkom, problémy s reguláciou hladiny cukru v krvi, ochorenie v akútnom stave a podobne.) Chladné počasie je ako stvorené pre tieto potraviny, vďaka ktorým:

  • získate príjemný pocit a to kilo-dve navyše, ktoré v zime získate vám neublíži, práve naopak 🤭
  • premastíte vnútorné tkanivá, aby na jar neprodukovali príliš hlienu, v ktorom by sa inak mimoriadne darilo vírusom aj baktériám
  • garantujem vám, že po takej dobrej kačke vás nebudú prepadať žiadne neprekonateľné chute na koláčik ani nič podobné a bez problémov vydržíte nejesť až do večere
  • organizmus si z jedla vezme viac živín, než zo šalátu, keto, paleo stravy či iného novodobého nezmyslu a energiu tak budete mať po celý rok stabilnú

Viac o tom, ako a prečo vám sezónne stravovanie počas jesene a zimy môže pomôcť pri prevencii proti typickým ochoreniam z chladu, ako prechladnutie či chrípka, ale aj dehydratácia, zápcha a suchá pokožka si môžete prečítať na stránke Sezónna strava: Jeseň a zima.

Inšpirácie na sezónne jedlá vhodné na jeseň aj zimu

Raňajky

Teplá ovsená kaša s vareným jablkom a orechami
Typické anglické raňajky s volským okom, fazuľou a opečenou slaninkou
Palacinky s gaštanovou plnkou

Obed

Pečená kačka s červenou kapustou a lokšami
Kurča pečené s koreňovou zeleninou s ryžou
Pomaly pečená krkovička so slaninou a cibuľou s pečenými zemiakmi

Pečený losos s batátmi a brokolicou na pare
Kuracie soté v zemiakovej placke
Kuracie mäso s ananásom a kari omáčkou s ryžou
Hovädzí tokáň s pečenými zemiakmi
Faláfel s pečenými batátmi a kapustovým šalátom

Ľahšia večera

Kitchari (Kičari)
Mliečna ryža
Pečené jablko alebo hruška s tvarohom, maslom a vlašskými orechmi
Cibuľová polievka s chlebom zapečeným so syrom
Cesnaková polievka v bochníku
Kurací alebo hovädzí vývar s koreňovou zeleninou a domácimi haluškami
Hustá tekvicová polievka posypaná tekvicovými semiačkami

Dobrých receptov na tieto tradičné jedlá nájdete na internete kopec, nebudem preto vymýšľať koleso. Dám vám však skvelý tip a recept na to, ako spestriť konzumáciu obilnín, ktoré sú mimoriadne dôležité najmä počas chladných mesiacov.

Ako spestriť konzumáciu obilnín počas jesene a zimy?

Obilniny predstavujú pre človeka základ výživy ako primárny zdroj energie. Niektoré typy sacharidov v obilninách sú pritom obzvlášť zdravé. Napríklad vláknina pomáha regulovať hladinu cukru v krvi a jej prebiotická časť nachádzajúca sa v otrubách zabezpečuje stravu pre prospešné črevné baktérie, stimuluje trávenie a pomáha tiež znižovať hladinu cholesterolu. Okrem toho obilniny obsahujú aj mnohé dôležité vitamíny a minerály, ktoré telo potrebuje na správne fungovanie (najmä vitamíny B, železo, kalcium), ako aj dôležité flavonoidy.

Medzi najznámejšie a najviac využívané druhy obilnín patrí pšenica, kukurica, ryža, ovos, raž a jačmeň, no patria sem aj podceňované pseudoobilniny ako pohánka, quinoa, proso a amarant.

A teraz ruku na srdce, koľko druhov z nich sa pravidelne nachádza vo vašom jedálničku? Paleta obilnín väčšiny ľudí, ktorí nemajú problém s konzumáciou pšenice (ako celiatici, ľudia s gluténovou intoleranciou alebo syndrómom dráždivého čreva), sa obmedzuje na bielu prípadne špaldovú múku a výrobky z nich, ryžu a maximálne ovsené vločky. Optimálny počet je pritom aspoň tých 6-7 druhov.

Ako na to? Jednoducho: kombinujte!

Obrázok: Ryža s quinoou

Keď budete najbližšie variť ryžu, nahraďte 1/4 z nej quinoou a / alebo hnedou ryžou a varte ako ste zvyknutý, alebo vyskúšajte môj recept:

  • Namočte obilniny spolu do vody aspoň na dve hodiny, potom ich poriadne prepláchnite najprv studenou čistou a nakoniec vriacou vodou.
  • Nechajte dobre odkvapkať a medzitým si v hrnci nechajte roztopiť trochu ghee alebo olivový olej.
  • Orestujte, pridajte 2 dieliky vody na 1 dielik obilnín a soľ (ja dávam 1 lyžičku na 1 pohár obilnín).
  • Po zovretí varte 15 minút na miernom stupni.
  • Po dovarení nechajte ešte 5 minút odstáť pod pokrievkou.

Vyskúšajte a uvidíte, že skutočne nebudú pri tom trpieť vaše chuťové poháriky.

Pre čo najhladší prechod začínajte najprv s menším pomerom a postupom času podiel zvyšujte. U nás doma sme začínali s pomerom 1:3 a aktuálne už mám namiešanú „ryžu“ v pomere 1 dielik basmati, 1 dielik hnedej ryže a 1 dielik červeno-bielej quinoy. Pri deťoch však začnite len s bielou quinoou, ktorú ani nebude v ryži vidieť.

Na rovnakom princípe fungujeme aj s pohánkovou múkou. Jednoducho pólku múky v recepte vždy nahradím pohánkovou. Len si treba dať pozor na to, že pohánka je bezlepková a teda potom cesto menej lepí. Vo väčšine receptov to ale nevadí. Výborne si vždy takto pochutíme na palacinkách či lievancoch.

Okrem toho, pohánkové vločky sa výborne „schovajú“ medzi ovsenými vločkami v rannej kaši aj v polievke namiesto zahusťovacej múky.


Máte aj vy nejaké dobré tipy na zahrievajúce recepty?

Značky
Previous

Spoločné varenie s deťmi: Ako na to?

Recepty na raňajky na jeseň a v zime

Next

Vložiť komentár

%d blogerom sa páči toto: