Jarné obdobie od marca až po jún
Jar je pre mnohých dlho očakávaná, lebo so sebou po dlhej a temnej zime prináša osviežujúci a inšpiratívny pocit znovuzrodenia. Príroda sa prebúdza zo zimného spánku a otvára sa bohatstvu života. Semená klíčia, kvety začínajú kvitnúť, hmyz bzučať. A napriek našej snahe sa od prírody neustále vzďaľovať sme týmto všetkým hlboko ovplyvnení a cítime príležitosť pre nový, čistý štart.
Jar je obdobím ideálnym na vnútornú očistu a obnovu
Ako sa s príchodom jari začína topiť zimný sneh a ľad a jemné dažde sa pridávajú k vlhkosti, príroda sa opäť stáva zdrojom života. Jar je preto obdobím znovuzrodenia, nových začiatkov, obnovy a rastu. Naše telá sú pripravené na odľahčenie a očistenie od všetkých nahromadených toxínov a omladenie najhlbších tkanív.
Jarnú sezónu si však mnohí spájajú aj s prechladnutiami, sennou nádchou a alergiami. Našťastie, vhodná sezónna strava a jarná detoxikácia nám môžu pomôcť prekonať jarné ťažkosti a obnoviť optimálne zdravie, aby sme si mohli skutočne vychutnať dary, ktoré so sebou jar prináša.
Zdravotné problémy charakteristické pre jarné obdobie
Zimná suchosť vedie k jarnému hlienu. Kroky, ktoré podniknete v zime na zníženie sucha, zúročíte na jar. Naopak, ak necháte telo v zime vyschnúť, na jar sa zvýši riziko vzniku alergií a iných zdravotných problémov súvisiacich s hlienom.
Ak budete na konci marca jesť stravu plnú pizze, studenej limonády a zmrzliny, budete produkovať prebytok hlienu. A tak na scénu prichádza až príliš známy kolotoč prechladnutí a ohrozeného lymfatického obehu, ktorý inhibuje vhodnú imunitnú reakciu kombinovanú s bohatou pôdou pre bakteriálne a vírusové infekcie.
Z jarných „liekov“ by som okrem jarnej stravy rada spomenula aj mimoriadne dôležité púpavy, ktoré ešte pomerne nedávno neboli hlavným nepriateľom úhladného pokoseného trávnika na záhrade, ale spoľahlivý zdroj dôležitých zdravotných výhod. Čaj z púpavy bol bežným nápojom v každej domácnosti. Ide prírodné diuretikum na zlepšenie krvného obehu a odstránenie stagnácie a nečistôt z krvi a lymfy. Jej jemné listy začínajú rásť počas vlhkej jarnej sezóny, kedy sú potrebné na odstránenie prebytočnej vody z tela.
Sezónne dary jari
Na jar nám „lieky“ proti typickým jarným prechladnutiam a alergiám rastú priamo pod nosom. Veľa toho na začiatku jari, keď sa už takmer minuli zásoby jedla uskladnené na zimu, ešte nerastie. Preto boli pred sto rokmi korene, klíčky a listová zelenina základom jarnej stravy.
Povrchové korene rastlín sú prvou potravou, ktoré zvieratá odhalia, keď sa sneh začne topiť a zem zmäkne. Zvieratá žerú tieto horké a sťahujúce korene, aby odstránili prebytočný hlien z črevného traktu, ktorý by mohol pôsobiť ako živná pôda pre zlé baktérie, prečistili krv a detoxikovali hlboké tkanivá tela. Akonáhle je prebytočný hlien odstránený, príroda poskytuje klíčky a listovú zeleninu bohaté na chlorofyl, minerály a stopové prvky. Chlorofyl sa používa ako strava pre prospešné baktérie v črevnom trakte a zároveň poskytuje čistiace zásadité látky. Klíčky sú v porovnaní so semienkami a rastlinou omnoho výživnejšie a zároveň sa pri klíčení premieňajú na zásadité. Táto zásaditosť je mimoriadne dôležitá pre zdravie črevnej mikroflóry.
Všetky tieto typické jarné potraviny majú navyše prirodzene nízky obsah tuku a prirodzené vlastnosti na spaľovanie tukov. Príroda nám tak dáva príležitosť, aby sme na jar zhodili prebytočný tuk, ktorý sme potrebovali počas zimy.
Črevná mikroflóra, základ imunitného systému
Kolónie prospešných baktérií vytvárajú v našom črevnom trakte prostredie, ktoré umožňuje správnu absorpciu a rozklad potravy, a tiež vyrábajú potrebné živiny, napríklad vitamín K. Avšak, ak sa Ph prostredia v črevnom trakte naruší a stane sa príliš kyslým, vznikne priestor pre zlé baktérie, kvasinky alebo parazity. Príliš kyslým sa môže prostredie stať práve v dôsledku nedostatočnej konzumácie sezónnej stravy.
Väčšina kyslých potravín je súčasťou jesennej úrody. Bežnými kyslými potravinami sú aj mäso, mliečne výrobky, obilniny a cukor. Na jar a v lete sa však úroda mení na čistiacu alkalickú stravu na jar a potom v lete na výživu založenú na ovocí a zelenine (na sacharidoch). Ak budete jesť sezónne, prirodzene budete vaša strava z pohľadu Ph vyvážená.
Sezónne stravovanie na jar
Mnoho ľudí si všimne prirodzený, ale zreteľný posun vo svojich chutiach na jar. Príchod teplejšieho počasia často znamená pokles túžby po ťažkých jedlách, ktoré sú nevyhnutné počas zimných mesiacov, preferenciu ľahšej stravy (ako ovocie, čerstvá zelenina a šalát) a celkové zníženie chuti do jedla. Toto je spôsob, ako vám vaše telo hovorí, že je čas na jarnú očistu pomocou stravy.
Podporiť prirodzené želanie svojho tela na očistu môžete uprednostním štipľavej, horkej a trpkej chuti a konzumáciou teplých a ľahko stráviteľných jedál. Tieto návyky pomáhajú vyvážiť produkciu hlienu, regulovať hladinu vlhkosti a slúžia na otvorenie detoxikačných kanálov. Tento proces môžete ďalej podporiť aj pitím teplej vody či absolvovaním detoxikačnej kúry.
Na jar by ste mali jesť veľa čerstvej (ale nie nevyhnutne surovej) zeleniny a rôznych strukovín. Tieto potraviny majú tendenciu byť trpké a často trochu horké. So zeleninou naozaj nič nemôžete pokaziť, pokiaľ to nebudete preháňať s ťažkou vodnatou zeleninou, ako je avokádo, uhorka, olivy, sladké zemiaky, tekvica alebo cuketa.
Svoj deň môžete začať ľahkými raňajkami plnými čerstvého ovocia s čajom. Na obed a večeru si spravte ľahké jedlo ako varené obilniny, dusenú zeleninu a strukoviny. Mnohí majú úžitok aj z konzumácie veľkého množstva horkých zelených listov, zelenej zeleniny (kapusta, brokolica, karfiol atď.) a pikantných jedál. Jedlá si môžete vylepšiť štipľavou chuťou cibule, cesnaku, zázvoru, čierneho korenia, chilli, malého množstva kajenského korenia a neobmedzeného množstva bylín a korenia.
ČOMU SA NA JAR VYHÝBAŤ?
Postupne znižujte príjem ťažkých, mastných alebo vyprážaných potravín. Obmedzte tendenciu jesť často a veľa konzumujte menej sladkých, kyslých a slaných potravín. Zredukujte aj ťažké alebo kyslé ovocie, ako sú banány, ananásy, figy, ďatle, kokosové orechy a melóny.
Pri varení používajte veľmi málo oleja alebo ghee. Snažte sa minimalizovať príjem mliečnych výrobkov – najmä ráno. Dobrými náhradami sú ryžové mlieko a mandľové mlieko. Ak máte kravské mlieko, uvarte ho najskôr, zohrejte ho a pridajte štipku kurkumy alebo zázvoru, aby bolo lepšie stráviteľné.
Podobne sa môžete cítiť ľahšie a sviežejšie, ak budete jesť menej mäsa: hovädzie mäso, bravčové mäso, morské plody a kačica môžu byť v tomto ročnom období obzvlášť priťažujúce. K ostatným potravinám, ktorým sa najlepšie na jar vyhnite, patrí rýchle občerstvenie, sladkosti, sójové výrobky, orechy, nadmerné množstvo pšenice a mrazené či studené jedlá. Ľadové alebo chladené nápoje a zmrzlinu úplne odstráňte.
Sezónne jarné potraviny
Sezónne jarné ovocie
jahody, čerešne, citróny, limety, kiwi, grepy a iné citrusové plody, granátové jablko
Sezónne jarné strukoviny
- Hrášok
- Strukovinové klíčky
- Mungo zelené a žlté
- Červená šošovica
Oleje na jar
Vo veľmi malom množstve:
- Ghee
- Kukuričný olej
- Ľanový olej
- Šafranový olej
- Slnečnicový olej
Sezónna jarná zelenina
púpavové listy, medvedí cesnak, pažítka, šalát, špenát, redkvičky, artičoky, špargľa, cuketa, ružičkový kel, jarná cibuľka, zelené fazuľky, karfiol, fialová brokolica, huby, kvaka, čakanka, nové zemiaky, klíčky žeruchy a podobne
Mliečne výrobky na jar
S mierou:
- Syr
- Kozie mlieko
- Jogurt
- Lassi
Orechy a semiačka na jar
Klíčky zo semiačkov, Tekvicové a slnečnicové semiačka, Pražená kukurica
Sezónne jarné obilniny
- Celozrnná pšenica
- Jačmeň
- Ovos
- Raž
- Pseudoobilniny ako pohánka, quinoa, proso, amaranth
- Obilninové klíčky
Mäso na jar
- Vajíčka
- Sladkovodné ryby
- Hydina (biele mäso)
- Králik
Dochucovanie potravín
- Akékoľvek koreniny
- Med
- Jaggary
- Melasa