Prílohy plné skrytej zeleniny

V oblasti vedenia detí k zdravej strave existujú dva tábory mamičiek. Jedny sa snažia zeleninu do jedla schovávať, druhé zastávajú názor, že by deti mali jesť všetko, čo majú na tanieri. Ja osobne síce patrím do toho druhého, no uvedomujem si aj to, že dlhodobé pozitíva či negatíva tohto prístupu budem vedieť zodpovedne vyhodnotiť tak o 10-20, možno až 30 rokov. A niekedy nie je otázne len to, či je prístup správny, ale či je správny pre to-ktoré dieťa, keďže každé dieťa je iné a jedinečné, rovnako ako je iná a jedinečná jeho maminka. Preto vám prinášam na spestrenie stravy a zvýšenie množstva skonzumovanej zeleniny pre malých vymýšlavcov zopár receptov na prílohy plné skrytej zeleniny, ktoré nebude mať vaša ratolesť šancu rozpoznať. 👌🏻

#jedlopredeti #receptypredeti #stravapredeti #cojediazdravedeti #zdravedeti #zelenina #priloha #mamatip #hravozdravo

Zemiakovo-karfiolová kaša

  • 1 karfiol (cca 400-500g)
  • 250 g zemiakov
  • rasca a soľ podľa chuti
  • 3 lyžice ghee

Očistený a narezaný karfiol uvaríme spolu so zemiakmi v osolenej vode (1 lyžička soli) s rascou (1 lyžička) cca 20 minút do mäkka. Karfiol a zemiaky zlejeme, roztlačíme alebo rozmixujeme na kašu, pridáme ghee, soľ (ja dávam cca 1 a pól lyžičky) a dobre premiešame.

Zelerové hranolky

  • 1 zeler
  • korenie a soľ podľa chuti
  • 2 lyžice olivového oleja

Zeler očistíme, umyjeme a nakrájame na hranolky. Dáme ich do misy a pridáme korenie (zvyknem dávať rascu, no môžete aj bylinky ako tymián, ak máte radi. Ja nemám, takže nedávam 🤷🏻), soľ (cca 1 lyžičku), olivový olej a dobre spolu premiešajte. Plech vyložíme papierom na pečenie, na ktorý poukladáme hranolky tak, aby sa navzájom neprekrývali. Pečieme pri teplote 220 °C približne 25 minút, potom ich pootáčame a pečieme ešte 15 minút.

Pečené brokolicové placky

  • 1 brokolica
  • 2 zemiaky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 hrnček múky
  • petržlenová vňať, rasca, majoránka, soľ
  • 2 – 3 lyžice olivového oleja

Brokolicu umyjeme, cesnak očistíme a spolu rozmixujeme. Dáme do misy, pridáme múku, na jemno nastrúhané zemiaky, bylinky, olivový olej a soľ (cca 1 a pól lyžičky). Dobre premiešame a vypracujeme malé fašírky, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme na 180° cca 20 minút.

Hráškové pyré

  • 400 g mrazeného hrášku
  • 2 lístky čerstvej mäty
  •  soľ podľa chuti
  • 2 lyžice ghee

Mrazený hrášok uvarte v osolenej vode (cca 1 lyžička soli) 5 minút do mäkka. Uvarený hrášok s trochou šťavy, v ktorej sa varil, a mätovými lístkami rozmixujte na kašu. Pridáme ghee, soľ (1 lyžička soli) a dobre premiešame.

Pečená tekvica s batátmi

  • 1 menšia maslová tekvica
  • 2 batáty
  • korenie a soľ podľa chuti
  • 3 lyžice olivového oleja

Tekvicu a batáty očistíme a nakrájame na hranolky. Dáme do misy a pridáme korenie, soľ, olivový olej a dobre spolu premiešajte. Plech vyložíme papierom na pečenie, na ktorý poukladáme hranolky tak, aby sa navzájom neprekrývali. Pečieme pri teplote 220 °C približne 25 minút, potom ich pootáčame a pečieme ešte 15 minút.

Dobrú chuť detičkám aj mamičkám prajem!

Prečítajte si aj súvisiaci článok:

Previous

Slnovrat a svätojánska noc pre nové začiatky

Moravské koláče bez lepku

Next

Vložiť komentár

%d blogerom sa páči toto: