Pečený čierny koreň

Čierny koreň je koreňová zelenina, v súčasnosti síce menej známa ako napríklad mrkva, petržlen či môj obľúbený topinambur, ale aj napriek tomu je ideálna na spestrenie jedálnička. A to najmä počas jari, kedy je pre náš organizmus dôležitá konzumácia povrchových koreňov rastlín. Sú totiž horké a sťahujúce a na jar majú svoje nezastupiteľné miesto v jedálničku, aby odstránili prebytočný hlien z črevného traktu, prečistili krv a detoxikovali hlboké tkanivá tela.
Čierny koreň je vďaka svojej málo výraznej chuti mimoriadne všestranný a môžete ho pridať všade tam, kde dávate bežnú koreňovú zeleninu, napríklad do polievky. Populárna je tiež jeho príprava na štýl varenej špargle s bešamelovou alebo holandskou omáčkou či strúhankou opraženou na masle. Ja som robila tento krát čierny koreň ako súčasť pečenej zeleniny, ktorú zbožňujem k pečenému kuriatku.

#dnesjem #dnespeciem #ciernykoren #salsify #sezonnerecepty #jarnejedlo #hravozdravo

Čo je to čierny koreň?

Čierny koreň alebo aj hadomor španielsky patrí do čeľade čakankovitých. Obsahuje inzulín (vhodný najmä pre diabetikov), dôležité minerálne látky (draslík, vápnik, fosfor, železo, sodík)  a vitamíny A, B1, E. C. Vďaka nim pomáha okrem už spomínanej detoxikácie aj pri regulácii krvného tlaku, podpore trávenia, imunity, zdravých kostí, mozgu, predmenštruačnom syndróme aj raste vlasov.

Navyše je nízkokalorický a ľahko stráviteľný. Dužina je biela so sladkou a mierne horkastou chuťou. Niektorým pripomína špargľu, dokonca ju volajú zimná špargľa 🤷‍♀️ podľa mňa a mojich chuťových pohárikov je jeho chuť skôr neutrálna a tým pádom aj univerzálna.

Koža z čierneho koreňa nie je jedlá a treba ju ošúpať pred prípravou alebo po tepelnej úprave. Pri šúpaní z koreňa vyteká lepkavá biela tekutina podobne ako z púpavy. Ak si chcete uľahčiť prácu a zabrániť jeho hnednutiu, dajte si pri jednorazové rukavice, po očistení vložte koreň do octovej vody a čo najskôr ho dajte variť či piecť.

Recept: Pečený čierny koreň

Čierny koreň si takto očistíme a vložíme do octovej vody. Tesne pred pečením dáme na plech vymastený olivovým olejom, osolíme, posypeme rascou a dáme piecť na 180 stupňov na 40 minút. V polovici pečenia korene pootáčame.

Dobrú chuť!


Zdroj informácií o živinách: Wiki

Previous

Hor sa do záhrady s deťmi

Sezóna strava: Leto

Next

Vložiť komentár

%d blogerom sa páči toto: