Recepty s bazovým sirupom

Zbožňujete vôňu bazy a chuť bazového sirupu vám v mysli dokáže oživiť spomienky na detstvo? Tak si ním oslaďte niektorý z vašich obľúbených sladkých receptov. Jeho pridanie im dodá ten správny šmrnc a nádych prichádzajúceho leta. A budem sa opakovať, ale aj zbytky peľu, ktoré sú mimoriadne dôležité kvôli budovaniu imunitnej tolerancie u detí. Nám sa s bazovým sirupom osvedčil najmä smotanový pohár s ovocím, ale aj želatínové cukríky a osviežujúci bazový nanuk. Recepty na tieto ultra-rýchle dobroty nájdete nižšie.

#dnesjem #smotanovypohar #bazovysirup #varimesdetmi #bezlepku #glutenfree #baza #elderflower #hravozdravo

Baza čierna

Baza je ker, ktorý je u nás aj v Európe mimoriadne rozšírený. Tradične sa z kríkov zbierajú kvety a neskôr plody, z ktorých sa zvyčajne pripravuje marmeláda, sirup či bazové víno. Tiež sa používajú v tradičnom liečiteľstve. Napríklad podľa múdrej knihy Herbár alebo od alchemilky po žindavu od Jaroslavy Bednářovej:

„Kvety bazy vyvolávajú potenie, sú močopudné, znižujú horúčku a priaznivo pôsobia na steny ciev. S obľubou sa preto podávajú pri nachladnutí a cievnych chorobách. Plody bazy zmierňujú bolesť, osvedčili sa najmä pri migrénach a neuralgiách, blahodarne pôsobia aj pri kŕčoch orgánov tráviacej sústavy a pri plynatosti.“

Upozornenie: Nezrelé plody bazy sú mierne jedovaté, preto pre deti (hlavne tie menšie) vyberáme aktivity, kedy ešte baza len kvitne. Tak či tak je dobré deti upozorniť na to, že môžu byť niektoré rastliny alebo ich častí jedovaté a nevhodné na ochutnávanie.

Za bazou aj s deťmi

Deťom skutočne netreba veľa a rovnako netreba veľa k tomu, aby bol váš spoločne strávený čas pre ne obohacujúci. Niekedy sa deti naučia najviac pri obyčajných každodenných aktivitách napríklad počas prechádzky v prírode či spoločného varenia. A ešte lepšie je, keď tieto aktivity dokážete prepojiť do jedného tematického celku.

Baza čierna, ktorá práve kvitne poskytuje ideálnu príležitosť pre takýto typ tematických aktivít, ktoré vás dokážu spoločne zbaviť takmer celý deň. Spojte príjemné s užitočným a vyberte sa za týmto nádherným voňavým krom s deťmi do prírody, nazbierajte si kvietky a uvarte spolu obľúbený bazový sirup, z ktorého si následne môžete spraviť kopec dobrôt (nielen) pre malých pomocníkov.

Ak neviete, kde bazu hľadať, otvorte si Mapu ovocných stromov, odkliknite „Elderberry“ a hľadajte slzičky na mape vo vašom okolí. Napríklad tu v Bratislave ju nájdete kade tade, či už popri lesoch, popri Draždiaku, Dunaji, pod hradom Devín a podobne.

Detičky vám môžu pomôcť jednak so zbieraním, ale aj preberaním, ostrihávaním kvetov od zelených častí a zároveň budete mať ideálnu príležitosť na vysvetlenie toho, že niektoré rastliny sú liečivé, môžu nám pomôcť pri rôznych problémoch a baza je ako inak jednou z nich. Deťom takáto konverzácia pomáha vydržať dlhšie pri jednej aktivite, obohacuje ich slovnú zásobu a strihanie zase trénuje ich pozornosť a jemnú motoriku.

Recepty (nielen pre deti) s bazovým sirupom

Vynikajúcich receptov na tradičný bazový sirup nájdete na internete skutočne neúrekom a všetky sú viac menej rovnaké.

Bazový sirup sa dá potom používať jednak na osladenie vody či všade tam kde ide inak med (napríklad na palacinky), ale aj prípravu rôznych dobrôt malej pomocníčke ako odmenu za pomoc ako napríklad smotanový pohár, bazové cukríky či osviežujúci bazový nanuk.

Bazové smotanové pokušenie

  • 300 ml bazového sirupu
  • 1 kelímok smotany na šľahanie
  • 1 kelímok kyslej smotany
  • 1 kelímok mascarpone
  • 1 citrón
  • 1 sáčik vanilkového cukru
  • 1 šálka piškótov (pre bezlepkovú verziu bezlepkové)
  • 1 šálka sezónneho alebo zaváraného ovocia

50 ml bazového sirupu zmiešame s rovnakým množstvom vody a do zmesy namočíme piškóty, kým nenasiaknu a nezmäknú. Potom ich poukladáme na spodok pohárov. Na ne následne pridáme sezónne alebo zavárané ovocie.

Zo smotany na šľahanie vyšľaháme hustú šľahačku, pridáme kyslú smotanu, mascarpone, zvyšok bazového sirupu a šťavu a nastrúhanú kôru z citrónu. Dobre premiešame a rozdelíme do pohárov.

Necháme v chladničke cez noc stuhnúť.

Bazové gumené cukríky

Dáme si zovrieť pohár vody, pridáme lyžičku agar-agar a varíme spolu 4 minúty. Po dovarení prilejeme ½ pohára bazového sirupu, dobre premiešame a čo najskôr plníme do formičiek alebo prelejeme na plech. Dáme do chladničky na 15 minút. Ak máme hmotu na plechu, preklopíme si ju na podložku a necháme decká povykrajovať cukríky pomocou formičiek alebo narezať na kocky pomocou detského nožíka.

Bazový nanuk

Osladíme si vodu bazovým sirupom tak, aby sme boli s chuťou spokojní. Kto chce mať nanuk sladší, dá viac. Kto chce schudnúť do plaviek alebo robí nanuk pre menšie deti, dá menej. Dobre premiešame, prelejeme do nanukových formičiek a dáme zamraziť na 3-4 hodinky.

Prečo doma nerobíme zmrzlinu s vajíčkom ani smotanou sa dočítate tu:

Dobrú chuť!

Určite vás napadne kopec ďalších možností, v ktorých receptoch sa dá sirup ešte využiť podľa toho, kto ma čo rád. Dajte mi vedieť, kde sa osvedčilo pridanie bazového sirupu vám.

Previous

Žeruchové hlavy

Hor sa do záhrady s deťmi

Next

Vložiť komentár

%d blogerom sa páči toto: