Z pohľadu tradičnej čínskej medicíny (TČM) je jar obdobím určeným na očistu pečene a žlčníka. Tieto dva orgány spolupracujú pri pohybe krvi a žlče a sú počas jari na vrchole svojej aktivity.
Naši predkovia sa o ne starali prirodzene pomocou sezónnej stravy. Na jar totiž prevláda zelená farba a kyslá chuť. Zelené lístky, ako sú púpava, žerucha, šalát, klíčky a rukola, citrónová šťava alebo jablčný ocot, tieto všetky majú silné čistiace schopnosti.
Viac o jarnej sezónnej strave si môžete prečítať na stránke: Sezónna strava: Jar.
Táto očista má okrem fyzickej aj nemenej dôležitú duchovnú – emocionálnu stránku. Nie je náhoda, že podľa TČM je práve pečeň ako orgán Jin zodpovedná za plynulý tok (nielen krvi, ale aj) emócií. Preto je to orgán, ktorý je najviac postihnutý stagnujúcimi emóciami a stresom. A naopak, stagnácia alebo hyperaktívna pečeň môže spôsobiť určité výrazné emočné nahromadenie.
Žlčník ako Yang orgán pre pečeň je zase zodpovedný nielen za ukladanie a vylučovanie žlče, ale tiež riadi rozhodovanie, plánovanie, snívanie, inšpiráciu a asertivitu.
Ak sa budete starať o tieto svoje dva orgány, hnev, depresie, frustrácie, neschopnosť odpustiť, nerozhodnosť, podráždenosť a zlosť (ako emocionálne príznaky nezdravého toku Qi pečene / žlčníka) nahradia pocity ako šťastie, inšpirovanosť, rozhodnosť, asertivita a schopnosť nechať tak a odpúšťať.
Jar je preto jedným z najlepších ročných období pre dosiahnutie úmyselného osobnostného rozvoja. Môžeme čerpať novú silu z dlhších dní a jarnej sviežosti, s odvahou sa pustiť do nových projektov a pritom nezabúdať na príslovie „Ako zaseješ, tak budeš žať“.
1 komentár k “Jar z pohľadu Tradičnej čínskej medicíny”
Nie je možné pridávať komentáre.