Ja osobne guláš môžem kedykoľvek a na ten klasický nedám dopustiť. No tento bezmäsitý guláš má svoje čaro a plnú sladkastú chuť aj vôňu, ktorú stojí za to vyskúšať. Navyše je bezlepkový aj vegánsky a finančne nenáročný. Či už potrebujete prestávku od mäsa, vegetariánsky recept alebo pre zmenu ochutnať niečo nové, viac hľadať nemusíte. Už ste našli 😉.
#dnesjem #gulas #bezmasa #bezlepku #fazula #dnesjemvegan #hravozdravo
Počet porcií | Počet kalórií | Dĺžka prípravy / varenia | Vhodné ako | Sezóna |
---|---|---|---|---|
6 | 127 | 30 / 120 minút | Obed, Večera | Jeseň, Zima |
Ingrediencie
- 2 batáty (sladké zemiaky)
- 4 mrkvy
- 4 stonky rapikatého zeleru
- 2 cibule
- 1 hrnček fazule (najlepšie čiernej, v mojom prípade som použila fazuľu čierne oko)
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička majoránky
- ½ lyžičky kurkumy
- ½ lyžičky čierneho korenia
- 2 lyžice sójovej omáčky (pre bezlepkovú verziu použijeme sójovú omáčku bez gluténu)
- 1 lyžica kukuričného škrobu
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice ghee
Postup
Fazuľu si deň vopred premyjeme a namočíme do vody.
Na druhý deň vodu, v ktorej bola fazuľa zlejeme a varíme v novej vode do zmäknutia. Dĺžka varenia sa líši od zvoleného typu fazule. V mojom prípade sa varila hodinu, no klasické veľké biele fazule sa niekedy varia aj 2 hodiny.
Po dovarení si očistíme a nakrájame zeleninu.
V hrnci krátko orestujeme na ghee cibuľu, následne pridáme zvyšnú zeleninu a restujeme spolu, kým zelenina trochu nezmäkne resp. nepustí šťavu (cca 10 minút).
Pridáme vodu z uvarenej fazule, necháme zovrieť a varíme na miernom stupni 15 minút.
Pridáme uvarenú fazuľu, soľ, korenie, sójovú omáčku a škrob rozmiešaný v troche studenej vody. Dobre premiešame, necháme prevrieť a vypneme.
Na záver pridáme prelisovaný cesnak. Po pridaní cesnaku už nevaríme, aby sme nestratili dôležité živiny.
Podávame separé alebo s basmati ryžou.
Dobrú chuť!