Čo dnes variť? To je zase otázka… Spojme tentokrát chutné s užitočným a dodajme telu vitamín D, ktorého mimoriadne rozšírený nedostatok po zime je jednou z tém aktuálne diskutovaných v súvislosti s #koronavirus. Hlavným zdrojom tohto vitamínu je práve vystavenie pokožky priamemu slnku, ktoré je v súčasnosti pri obmedzenom pohybe a pokrytí polovice tváre rúškom takmer nemožné dohnať.
Preto vám prinášam inšpiráciu na recept na lososa, ktorý ako jedna z mála potravín prirodzene obsahuje vitamín D. V tejto verzii receptu je navyše skombinovaný s mojim obľúbeným a extrémne výživným topinamburom, ktorý spolu so šalátom tvorí dokonalú jarnú kombináciu.
#dnesjem #vitamind #losos #topinambur #sezonnerecepty #jarnejedlo #hravozdravo
Hlavné ingrediencie
Losos
Losos patrí medzi top protizápalové potraviny, ktoré hrajú dôležitú úlohu pri výžive. Sú totiž bohaté na omega-3 mastné kyseliny (EPA a DHA), bez ktorých sa ľudský organizmus nezaobíde, pretože si ich nevie vytvoriť sám. Okrem toho obsahujú aj mnoho vitamínov a ľahko stráviteľné bielkoviny. Za týždeň by si dospelý človek mal dopriať 200 g porciu ryby (či už jednu väčšiu alebo dve menšie).
Povrchové korene rastlín
Povrchové korene rastlín sú horké a sťahujúce a na jar majú svoje nezastúpiteľné miesto v jedálničku, aby odstránili prebytočný hlien z črevného traktu, ktorý by mohol pôsobiť ako živná pôda pre zlé baktérie, prečistili krv a detoxikovali hlboké tkanivá tela.
Topinambury
Topinambur je vysoká bylina so žltými kvetmi, ktorá pod zemou skrýva mimoriadne výživné hľuzy. Tie majú na organizmus blahodarne účinky, napríklad sa využívajú v prevencii a podpornej liečbe cukrovky, vysokého cholesterolu, ako ochrana pečene a obličiek a nezastupiteľné miesto majú aj pri detoxikácii organizmu.
Kurkuma
Kurkuma je koreň pochádzajúci z Ázie a je nenahraditeľnou prísadou v ajurvéde. Má ďalekosiahle pozitívne účinky na zdravie. Jej najvzácnejšou zložkou je kurkumín – silná protizápalová látka, antioxidant a žlté farbivo. Navyše, čierne korenie zvyšuje jej vstrebateľnosť a preto spolu tvoria ideálnu dvojku v dochucovaní potravín.
Jarná listová zelenina
Listová zelenina je bohatá na chlorofyl, minerály a stopové prvky. Chlorofyl sa používa ako strava pre prospešné baktérie v črevnom trakte a zároveň poskytuje čistiace zásadité látky, ktoré sú mimoriadne dôležité pre zdravie črevnej mikroflóry.
Všetky tieto typické jarné potraviny majú navyše prirodzene nízky obsah tuku a prirodzené vlastnosti na spaľovanie tukov. Príroda nám tak dáva príležitosť, aby sme na jar zhodili prebytočný tuk, ktorý sme potrebovali počas zimy.
Prečítajte si viac o jarných superpotravinách a jarnom stravovaní v článkoch: Jarné superpotraviny + Recepty z nich a o Sezónna strava: Jar.
Jarný recept: Pečený losos s topinamburom
Počet porcií | Počet kalórií | Dĺžka prípravy / varenia | Vhodné ako | Sezóna |
---|---|---|---|---|
3 | 355 | 20 / 30 minút | Obed, Večera | Jar |
Ingrediencie
Na lososa
- 3 filety lososa
- 1 lyžica ghee
- šťava z citróna
- 3 lyžičky nasekanej pažítky
- kurkuma, čierne korenie a soľ podľa chuti
Na topinambury
- 6 topinamburov
- trochu olivového oleja
- soľ a sušený cesnak
Na šalát
- ½ hlávky ľadového šalátu
- hrsť rukoly
- 6 ks redkvičiek
Postup prípravy
Najprv si načistite topinambury, poukladajte ich na papier na pečenie, pokvapkajte olivový olejom, osoľte a ocesnakujte a dajte ich piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov.
Umytého a osušeného lososa osoľte a okoreňte a poukladajte na nehoe ghee. Potom, čo sa topinambury budú piecť 15 minút k nim vložte lososa a spolu pečte ďalších 15 minút (topinambury sa tak budú piecť celkovo 30 minút).
Medzičasom si pripravte šalát: šalát, rukolu aj redkvičky si nakrájajte a dobre premiešajte.
Po dopečení lososy pokvapkajte citrónovou šťavou a dochuťte nasekanou pažítkou a podávajte so šalátom a pečeným topinamburom.
Dobrú chuť!
Výborný. Doporučuji si uvařit. Báječně se to
povedlo, moc jsme si pochutnali. Přidáváme mezi rodinné recepty.
Díky! :-K
Výborný. Doporučuji si uvařit. Báječně se to povedlo,
moc jsme si pochutnali. Přidáváme mezi rodinné recepty.
Díky! :-K
Chutný.Doporučuji vyzkoušet recept.moc jsme si pochutnali.
Přidávám mezi svá oblíbená jídla. Zdraví Rodrigo :
-)
Vynikající.Vařím často.moc jsme si pochutnali.
Přidávám mezi rodinné recepty. Dík 🙂