Pečený losos s topinamburom

Čo dnes variť? To je zase otázka… Spojme tentokrát chutné s užitočným a dodajme telu vitamín D, ktorého mimoriadne rozšírený nedostatok po zime je jednou z tém aktuálne diskutovaných v súvislosti s #koronavirus. Hlavným zdrojom tohto vitamínu je práve vystavenie pokožky priamemu slnku, ktoré je v súčasnosti pri obmedzenom pohybe a pokrytí polovice tváre rúškom takmer nemožné dohnať.
Preto vám prinášam inšpiráciu na recept na lososa, ktorý ako jedna z mála potravín prirodzene obsahuje vitamín D. V tejto verzii receptu je navyše skombinovaný s mojim obľúbeným a extrémne výživným topinamburom, ktorý spolu so šalátom tvorí dokonalú jarnú kombináciu.
#dnesjem #vitamind #losos #topinambur #sezonnerecepty #jarnejedlo #hravozdravo

Hlavné ingrediencie

Losos

Losos patrí medzi top protizápalové potraviny, ktoré hrajú dôležitú úlohu pri výžive. Sú totiž bohaté na omega-3 mastné kyseliny (EPA a DHA), bez ktorých sa ľudský organizmus nezaobíde, pretože si ich nevie vytvoriť sám. Okrem toho obsahujú aj mnoho vitamínov a ľahko stráviteľné bielkoviny. Za týždeň by si dospelý človek mal dopriať 200 g porciu ryby (či už jednu väčšiu alebo dve menšie).

Povrchové korene rastlín

Povrchové korene rastlín sú horké a sťahujúce a na jar majú svoje nezastúpiteľné miesto v jedálničku, aby odstránili prebytočný hlien z črevného traktu, ktorý by mohol pôsobiť ako živná pôda pre zlé baktérie, prečistili krv a detoxikovali hlboké tkanivá tela.

Topinambury

Topinambur je vysoká bylina so žltými kvetmi, ktorá pod zemou skrýva mimoriadne výživné hľuzy. Tie majú na organizmus blahodarne účinky, napríklad sa využívajú v prevencii a podpornej liečbe cukrovky, vysokého cholesterolu, ako ochrana pečene a obličiek a nezastupiteľné miesto majú aj pri detoxikácii organizmu.

Kurkuma

Kurkuma je koreň pochádzajúci z Ázie a je nenahraditeľnou prísadou v ajurvéde. Má ďalekosiahle pozitívne účinky na zdravie. Jej najvzácnejšou zložkou je kurkumín – silná protizápalová látka, antioxidant a žlté farbivo. Navyše, čierne korenie zvyšuje jej vstrebateľnosť a preto spolu tvoria ideálnu dvojku v dochucovaní potravín.

Jarná listová zelenina

Listová zelenina je bohatá na chlorofyl, minerály a stopové prvky. Chlorofyl sa používa ako strava pre prospešné baktérie v črevnom trakte a zároveň poskytuje čistiace zásadité látky, ktoré sú mimoriadne dôležité pre zdravie črevnej mikroflóry.

Všetky tieto typické jarné potraviny majú navyše prirodzene nízky obsah tuku a prirodzené vlastnosti na spaľovanie tukov. Príroda nám tak dáva príležitosť, aby sme na jar zhodili prebytočný tuk, ktorý sme potrebovali počas zimy.

Prečítajte si viac o jarných superpotravinách a jarnom stravovaní v článkoch: Jarné superpotraviny + Recepty z nich a o Sezónna strava: Jar.

Jarný recept: Pečený losos s topinamburom

Počet porciíPočet kalóriíDĺžka prípravy / vareniaVhodné akoSezóna
335520 / 30 minútObed, VečeraJar

Ingrediencie

Na lososa

  • 3 filety lososa
  • 1 lyžica ghee
  • šťava z citróna
  • 3 lyžičky nasekanej pažítky
  • kurkuma, čierne korenie a soľ podľa chuti

Na topinambury

  • 6 topinamburov
  • trochu olivového oleja
  • soľ a sušený cesnak

Na šalát

  • ½ hlávky ľadového šalátu
  • hrsť rukoly
  • 6 ks redkvičiek

Postup prípravy

Najprv si načistite topinambury, poukladajte ich na papier na pečenie, pokvapkajte olivový olejom, osoľte a ocesnakujte a dajte ich piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov.

Umytého a osušeného lososa osoľte a okoreňte a poukladajte na nehoe ghee. Potom, čo sa topinambury budú piecť 15 minút k nim vložte lososa a spolu pečte ďalších 15 minút (topinambury sa tak budú piecť celkovo 30 minút).

Medzičasom si pripravte šalát: šalát, rukolu aj redkvičky si nakrájajte a dobre premiešajte.

Po dopečení lososy pokvapkajte citrónovou šťavou a dochuťte nasekanou pažítkou a podávajte so šalátom a pečeným topinamburom.

Dobrú chuť!

Previous

Čo s rolkami? Elza, kolky aj pištoľ

Recept: Roztopený Olaf

Next

4 komentáre k “Pečený losos s topinamburom”

Nie je možné pridávať komentáre.

%d blogerom sa páči toto: