Spestrite si život v tomto korona stereotype a ochutnajte niečo netradičné. Topinamburová polievka je to pravé orechové, ak máte chuť vyskúšať nové chute. Recept je totiž skutočne jednoduchý a jeho výsledkom je zaujímavá chuť, v mimoriadne dobrom slova zmysle. Prvýkrát som mala túto vynikajúcu polievku možnosť ochutnať v reštaurácii a už po prvom súste som vedela, že ju zaradím medzi svoje pravidelné recepty. Topinambury sú pritom extrémne výživné hľuzy, ktoré sa využívajú najmä v prevencii a podpornej liečbe cukrovky, vysokého cholesterolu, ako ochrana pečene a obličiek a nezastupiteľné miesto majú aj pri detoxikácii organizmu. Aj preto je táto polievka skvelá voľba počas jarných mesiacov.
Prečítajte si viac o topinambure a ďalších jarných superpotravinách v článku: Jarné superpotraviny + Recepty z nich a o jarnom stravovaní v článku Sezónna strava: Jar.
Počet porcií | Počet kalórií | Dĺžka prípravy / varenia | Vhodné ako | Sezóna |
---|---|---|---|---|
6 | 156 | 40 / 20 minút | Polievka | Jar |
Ingrediencie
- 6 ks čerstvých topinamburov
- 2 ks petržlenov
- kúsok zeleru
- 1 ks jarnej cibuľky
- 1 liter kuracieho vývaru
- 1 pohár nízko-tučného mlieka
- 1 lyžica ghee (alebo masla)
- 1 lyžička kukuričného škrobu (bezlepkového)
- 1 lyžička soli
- štipka mletého čierneho korenia
Na dochutenie (voliteľné):
- sušený topinambur
- 4 lyžice nasekanej pažítky
Postup
Na ghee (alebo masle) spolu chvíľu opražíme nakrájanú jarnú cibuľku, topinambur, petržlen a zeler. Zalejeme vývarom, osolíme, okoreníme, necháme prevrieť a varíme.
Po 10 minútach pridáme mlieko, v ktorom rozmiešame kukuričný škrob. Necháme opäť prevrieť a varíme ďalších 5-10 minút (dokopy sa polievka varí 15-20 minút).
Po dovarení rozmixujeme polievku tyčovým mixérom. Ozdobíme pažítkou a sušeným topinamburom. Ak nemáte sušený topinambur, môžete si namiesto neho spraviť osmaženú cibuľku.
Dobrú chuť!
Vyskúšajte aj ďalší jarný recept: Pohánkové palacinky plnené medvedím cesnakom a špenátom