Paprikáš s paprikou

U nás je paprikáš s paprikou (ako zeleninou) aktuálne top obľúbené jedlo. Malá mi každý týždeň opakuje otázku: „Maminka, a kedy spravíš to mäsko so šťavičkou a haluškou?“ 😊 Ide vlastne o obmenu štandardného paprikášu len s reálnou zeleninou namiesto korenia. Robila som ho #bezlepku, keďže ho mám tiež veľmi rada. Dá sa samozrejme spraviť aj s klasickou hladkou múkou, ale musím povedať, že v tejto verzii mi dokonca chutí ešte o niečo viac než obyčajný s obyčajnými haluškami. Recept odporúčam pre všetky mlsné jazýčky aj zdravé detičky od 3 rokov kvôli kombinovaniu viacerých živočíšnych bielkovín a tiež kombinácii ľuľkovitej zeleniny s mliečnymi produktami, čo je trošku ťažšie na trávenie. Aj preto nezabudnite ako je uvedené v recepte pridať aj trošku kurkumy, ktorá podporuje trávenie bielkovín.

#dnesjem #dnesvarim #paprikas #paprika #bezlepku #glutenfree #varimedetom #varimedetem #zdravejedlopredeti #healthyfoodforkids #cojediazdravedeti #hravozdravo

Ingrediencie

Počet porciíPočet kalóriíDĺžka prípravy / vareniaVhodné akoSezóna
7475 20 / 30 minútObedJeseň, Zima

Na paprikáš

  • 1,2 kg morčacích alebo kuracích pŕs
  • 3 ks červenej papriky (alebo kombinácia červenej a žltej)
  • 2 ks väčšej cibule
  • 2 lyžičky soli
  • ½ lyžičky kurkumy
  • ¼ lyžičky čierneho korenia
  • 1 téglik kyslej smotany
  • 1 téglik smotany na varenie
  • 1 pohár vody
  • 2-4 lyžice múky (podľa toho, ako veľmi hustú omáčku chcete mať)
  • 2 lyžice ghee alebo iného tuku

Na halušky

  • 2-3 vajíčka (pre bezlepkovú verziu 3, pre klasickú stačia 2)
  • 400 ml vody
  • 2 poháre múky (uni pre bezlepkovú verziu a hladkú pre verziu s lepkom)
  • ¼ lyžičky soli
  • lyžica ghee

Postup

V hrnci si roztopíme ghee a na ňom osmažíme nadrobno narezanú cibuľu do sklovita. Stupeň či plameň dáme na takmer najvyšší a pridáme na kocky nakrájané mäso. Osmahneme tak, aby bolo z každej strany biele, pridáme soľ, zalejeme pohárom vody, necháme prevrieť a následne varíme na nízkom stupni cca 20 minút resp. do mäkka (dĺžka varenia závisí od toho, na aké veľké kocky sme si narezali).

Kým sa mäso varí, pripravíme si halušky a omáčku. Ako prvé začneme s haluškami. Rozšľaháme si vajíčka, pridáme vodu, múku a soľ a vymiešame dohladka cesto. Cesto necháme trošku odstáť, aby sme videli, či treba ešte dosypať trochu múky alebo pridať vody. Veľa závisí od typu múky aj od veľkosti vajíčok. Bezlepkové cesto zvykne po odstátí ešte trošku zhustnúť, takže s tým treba rátať.

Na omáčku si nakrájame papriku na väčšie kocky, zalejeme smotanami, pridáme zvyšné korenia a múku a všetko spolu dohladka vymixujeme. Keď je mäsko takmer hotové, nalejeme do neho omáčku, za stáleho miešania necháme prevrieť a varíme ešte 10 minút na nízkom stupni.

Dáme si zovrieť osolenú vodu do hrnca a pomocou strúhadla na halušky dáme variť halušky do vody. Akonáhle vyplávajú navrch tak ich povyberáme, pridáme na ne ghee, necháme rozpustiť a premiešame. Tým pádom máme všetko pripravené a môžeme podávať.

Dobrú chuť!

Previous

RAW voda

Abeceda pre dievčatká

Next

Vložiť komentár

%d blogerom sa páči toto: