Na trhu sa už dajú kúpiť prvé domáce marhule, no kto by odolal. Nie sú ešte úplne prezreté, vďaka čomu sú koláče mierne kyselkavé a vôbec nie presladené. Marhule sú navyše veľmi zdravé, plné kvalitných antioxidantov. Moja mamina z nich zvykla robievať moravské koláče, kde namiesto džemu dala marhule. A ja som tento obľúbený recept z môjho detstva trošku upravila do verzie #bezlepku, aby som si ho mohla vychutnať a spolu so mnou aj ostatní bezlepkáči.
#dnespeciem #dnesjem #moravskekolace #ovocnykolac #tvarohovykolac #zdravepecenie #zdraverecepty #healthyrecipes #dobrota #marhule #apricot #bezlepku
Kysnuté cesto
- 140 ml plnotučného mlieka
- 2 lyžice trstinového cukru
- 1 balenie vanilkového cukru
- 1 balenie droždia (42 g)
- 250 g univerzálnej bezlepkovej múky
- 2 žĺtky
- 80 ml oleja
- štipka soli
Vo vlažnom mlieku roztopíme kryštálový a vanilkový cukor, rozdrvíme droždie a necháme 15 minút pracovať, kým nezačne zmes peniť. Následne k zmesi pridáme múku, žĺtka, olej a soľ a vypracujeme cesto. Cesto si rozdelíme na 10 rovnakých dielov, z každého vytvarujeme guličku, do ktorej zatlačíme spodok pohára, čím vznikne klasický tvar moravského koláčika. Poukladáme na plech na papier na pečenie a necháme takto kysnúť asi 45 minút.
Plnka
- 200 g tvarohu
- 1 balenie vanilkového cukru
- 1 žĺtok
- 5 ks marhúľ
- ½ balenia škoricového cukru
Tvaroh s cukrom a žĺtkom vymiešame a rozdelíme na koláčiky. Na tvaroh poukladáme marhule, vždy polovicu na jeden koláčik a posypeme škoricovým cukrom.
Na vrch
- Na potretie: 1 vajce
- Na mrveničku: 30 g zmäknutého masla, 2 lyžice bezlepkovej krupice a 1 balenie vanilkového cukru
Koláčiky po bokoch potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme mrveničkou, ktorú si pripravíme zmiešaním masla, krupice a cukru.
Pečieme v rúre na 175 stupňoch 20-25 minút.
Dobrú chuť!