Moje overené detoxikačné trio

Jarná detoxikácia skutočne nemusí byť synonymom pre najnovšiu bláznivú diétu typu Prerušovaný pôst, ktorých zoznam vedľajších účinkov a kontraindikácií je dlhší než zoznam (potenciálnych!) prínosov. Pritom existuje mnoho šetrných spôsobov, ako detoxikovať organizmus bez toho, aby ste zbytočne ohrozovali svoje zdravie. Medzi moje najobľúbenejšie overené nástroje na jarný detox patria okrem odľahčenej stravy plnej jarných potravín najmä: výťažok z púpavových koreňov, ajurvédsky výživový doplnok Triphala a teplá voda s citrónom.

To, či detoxikáciu potrebujete aj vy spoznáte podľa toho, či sa u vás začínajú objavovať príznaky ako napríklad jarná únava (resp. nedostatok energie), tráviace ťažkosti (ako nafukovanie, hnačka či zápcha), zahlienenie, opuchy, nešpecifické bolesti, priberanie, znížená imunita, nešpecifický pocit, že s vami niečo nie je v poriadku, atď. Neignorujte ich a vyskúšajte niektorý z mojich overených tipov:

Moje overené detoxikačné trio

Výťažok z púpavových koreňov

Púpavy ešte pomerne nedávno neboli hlavným nepriateľom úhľadne pokoseného trávnika na záhrade, ale spoľahlivý zdroj dôležitých zdravotných výhod. Z púpavy sa na jar používa hlavne koreň, a listy a v lete aj hlavičky.

Múdra knižka Herbár alebo od alchemilky po žindavu od Jaroslavy Bednářovej vysvetľuje: 

Najliečivejšou časťou rastliny je koreň, ktorý podporuje trávenie, pôsobí močopudne a priaznivo ovplyvňuje metabolizmus. Účinné látky povzbudzujú funkciu pečene, žalúdka, pankreasu, čriev, obličiek aj krvotvorných orgánov. Púpavu možno použiť pri liečbe močových kameňov, pri chronickej únave, liečbe cukrovky a lymfatických uzlín, pri zväčšení sleziny, proti degenerácii kostí a chrupaviek, na vyvolanie menštruácie.

Recept: Výťažok z púpavových koreňov

2 kávové lyžičky pokrájaných usušených koreňov lúhujeme 12 hodín v pól litri studenej vody, najlepšie cez noc. Potom výťažok ohrejeme na 60 až 80 stupňov (nevaríme), precedíme a nalačno 30 minút pred raňajkami vypijeme hrnček teplého výťažku. Druhý pohár môžeme vypiť 30 minút po raňajkách. Čoskoro sa prejavia silné močopudné účinky púpavy. Odvar intenzívne detoxikuje organizmus, zlepšuje látkovú premenu, pomáha pri jarnej únave a čistí pleť od akné. 

Ajurvédsky výživový doplnok Triphala

Triphala je jednou z najznámejších rastlinných výživových doplnkov v ajurvédskej medicíne, kde sa používa na čistenie hlboko penetrovaných toxínov z tela spolu s ďalšími detoxikačnými procedúrami a bylinkami. Pritom pôsobí ako mierne preháňadlo, na rozdiel od väčšiny preháňadiel je bezpečné užívať ju pravidelne po dlhšiu dobu. Je to preto, že pôsobí pomaly a jemne.

Ako užívať Triphalu

Dávkovanie závisí od odporúčaní, ktoré nájdete na obale výživového doplnku. Zo začiatku môžete užívať maximálnu odporúčanu dávku a po pár týždňoch prejsť na udržiavaciu nižšiu dávku. Celkovo užívajte Triphalu podľa potreby cca 6 týždňov.

Teplá voda s citrónom

Starodávna tradícia pitia horúcej vody s citrónom ráno nalačno je už rozšíreným rituálom pre ľudí, ktorí sa preventívne starajú o svoje zdravie. Jednak pomáha čistiť tráviaci trakt od toxínov, ktoré sa v ňom hromadili cez noc. A zároveň dochádza k účinnej rehydratácii organizmu a prebudeniu trávenia.

Navyše, citróny sú obzvlášť bohaté na:

  • Vitamín C, ktorý je silný antioxidant, čo znamená, že chráni vaše telo pred poškodením voľnými radikálmi. Nedostatok vitamínu C môže viesť k únave, problémom súvisiacim so stresom a oslabenému imunitnému systému. 
  • Bioflavonoidy. Jedným z nich je aj kvercetín, ktorý pôsobí ako prírodné antihistaminikum a predchádzania alergiám a zápalom. Obsahuje tiež antivírusové vlastnosti a pôsobí ako antibiotikum.
  • V neposlednom rade obsahujú citróny pektín, ktorý patrí do skupiny komplexných cukrov, ktoré sú nevyhnutné pre trávenie. 

Ako ešte viac podporiť  detoxikáciu?

„Detox“ podľa Ajurvédy

Ajurvédsky detox je založený na konzumácii  malého množstva ľahkých jedál. Výsledkom je mierny hlad medzi jedlami, ktorý posilňuje schopnosť trávenia a detoxikáciu. Prečítajte si viac na stránke Detoxikácia.

Jarné rastlinné potraviny

Prirodzene dostupné sú na jar v podstate len korene, klíčky, zelené listy, huby a citrusové plody. Ide o nízko-tučné potraviny, ktoré sú suché a slúžia ako prírodné „protilátky“ proti sezónnej vlhkosti a na obnovu črevnej mikroflóry. Prečítajte si viac na stránke Sezónna strava: Jar.

Pravidelný pohyb

Hýbte sa aspoň 30 minút každý druhý deň! Zvýšený obeh podporuje detoxikáciu prenášaním živín do buniek a vylučovaním toxínov. Pamätajte, že toxíny sú uložené v tukových bunkách, takže čím viac tukových buniek máte, tým toxickejší váš organizmus je. Pozrite si články so značkou cvičenie.

Aké detoxikačné nástroje sa najviac osvedčili vám?

Previous

Jarné upratovanie bez chémie + Recepty

Pohánkové palacinky plnené medvedím cesnakom a špenátom

Next

Vložiť komentár

%d blogerom sa páči toto: