Dnes varíme pre zmenu tradične. Zo starých dobrých receptov mám asi najradšej kelový prívarok, pretože ako jeden z mála dodržiava správny pomer zeleniny k ostatným surovinám. Pri jeho varení je však asi najdôležitejšia dĺžka varenia. Varenie totiž síce zlepšuje jeho stráviteľnosť, no ak je príliš dlhé, môže zničiť väčšinu kľúčových živín. Pritom kel je možné jesť aj surový a preto by dĺžka tepelnej úpravy po jeho pridaní nemala presiahnuť 10 minút.
#dnesjem #zdraverecepty #akoodbabicky #bezchemie #bezlepku #hravozdravo
Hlavné ingrediencie
Kel
Kel patrí medzi kapustovú zeleninu, ktorá má neuveriteľné výživové vlastnosti a zároveň patrí medzi top protizápalové potraviny.
Kel je vynikajúcim zdrojom vápnika, vitamínu C (dokonca niekoľko krát viac ako citrusy) aj A. Obsahuje aj vitamíny B a E, beta-karotén, všetky dôležité aminokyseliny a kopec minerálov. Konzumovať sa odporúča pri problémoch s pečeňou, žalúdkom a črevných problémoch, pri vysokom cholesterole, a podobne. Je tiež významným zdrojom kyseliny listovej, ktorá je dôležitá pre zdravý vývoj plodu u tehotných žien. Kel obsahuje aj fytoživiny, ktoré stimulujú detoxikáciu, podporujú imunitný systém, majú antioxidačné vlastnosti a tým znižujú zápaly.
Volské oko alebo párky či klobása bez chémie
O kvalite respektíve (výstižnejšie by bolo povedať skôr) nekvalite mäsových výrobkov predávaných v obchodných reťazcoch radšej pomlčím. Preto, ak si chcete dať kelový prívarok à la zdravá strava, máte niekoľko možností: siahnite skôr po volskom oku, domácich výrobkoch, vyskúšajte si párky spraviť sami, alebo si pri nákupe dajte naozaj záležať. My napríklad kupujeme párky len výnimočne a ak tak jedine v predajniach Starý otec, pretože majú vysoký obsah mäsa a sú bez éčok a inej chémie, ako aj bez lepku. Balené mäsové výrobky bez chémie sa dajú kúpiť napríklad aj v Bille, je na nich veľký nápis “bez chémie”, no u nás sú väčšinou vypredané.
Recept: Kelový prívarok
Počet porcií | Počet kalórií | Dĺžka prípravy / varenia | Vhodné ako | Sezóna |
---|---|---|---|---|
8 | 260 | 30 / 20 minút | Obed, Večera | Jar, Jeseň, Zima |
Ingrediencie
- 1 kel
- 1 väčšia cibuľa
- 2 hrnčeky zemiakov
- voda
- soľ, rasca, kurkuma a čierne korenie
- 1 lyžica múky (ak dávate bezlepkovú pridajte aj 1 lyžičku zemiakového škrobu)
- 1 lyžica tuku (ghee alebo bravčovej masti, podľa toho kto čo preferuje)
- 3 strúčiky cesnaku
- volské oko, párky alebo klobása bez chémie
Postup
Na ghee osmažíme nakrájanú cibuľu do sklovita.
Následne pridáme na malé kocky nakrájané zemiaky a chvíľu restujeme.
Zalejeme 2 pohármi vody, pridáme soľ a na vysokej teplote varíme odokryté.

Akonáhle je voda takmer vyparená (cca 10 minút), pridáme nakrájaný kel a pri stálom miešaní všetko spolu restujeme asi 2 minúty.
Potom podlejeme vodou, pridáme rascu, kurkumu a čierne korenie, múku rozmiešanú vo vode, necháme prevrieť a varíme na nízkom stupni 10 minút. Počas varenia občasne premiešame.

Po dovarení pridáme roztlačený cesnak (tu platí rovnaký princíp ako s kelom, tiež sa varením strácajú všetky živiny, preto až nakoniec) a dobre premiešame.
Pred dovarením si pripravíme volské oko, párky alebo klobásu, podľa toho, na čo máme chuť.
Servírujeme spolu, kto má rád, môže si dať aj s chlebíkom.
Dobrú chuť!