Pohánkové palacinky plnené špenátom s medvedím cesnakom patria medzi moje najobľúbenejšie jarné recepty. Kombinácia ingrediencií v recepte je ideálne vyvážená na jarné obdobie tak, ste si dobre pochutili a zároveň, aby sa zdravotné benefity týchto potravín navzájom podporovali.
Ideálna kombinácia na jar
Plnka zo špenátu a medvedieho cesnaku
Táto kombinácia zelených listov je nielen vynikajúca, ale má aj mnoho zdraviu prospešných benefitov. Typické jarné potraviny sú dôležité pre detoxikáciu, zbavenie sa hlienov a prebytočnej vody. Zároveň sú bohaté na chlorofyl, ktorý sa používa ako strava pre prospešné baktérie v črevnom trakte.
Pohánkové palacinky
Pohánkové palacinky predstavujú skvelú nízko-tučnú prílohu k jarnej plnke. Pohánkou si môžete spestriť paletu konzumovaných obilnín. Patrí medzi výživné pseudoobilniny, ktoré boli dlho neprávom podceňované. Ak si zvolíte do receptu nízko-tučné mlieko, recept tak získa prirodzené vlastnosti na spálenie prebytočného tuku zo zimy.
Prečítať si viac o tom, prečo je dôležité konzumovať na jar sezónnu stravu a ako vám môžu tieto potraviny pomôcť v prevencii a liečbe typických jarných ochorení, môžete na stránke Sezónna strava: Jar.
Počet porcií | Počet kalórií | Dĺžka prípravy / varenia | Vhodné ako | Sezóna |
---|---|---|---|---|
3 | 410 | 30 / 15 minút | Obed, Večera | Jar |
Ingrediencie
- 1 ks vajce
- 4 lyžice pohánkové múky
- 4 lyžice univerzálnej bezlepkovej múky
- 1 a pól hrnčeka nízko-tučného mlieka
- polovica hrnčeka vody
- 100 g čerstvého špenátu
- 100 g medvedieho cesnaku
- Lyžička bezlepkovej kukuričného škrobu
- 1 ks jarná cibuľka
- podľa chuti soľ, mleté čierne korenie a kurkuma
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 lyžica ghee
Inštrukcie
KROK 1
Vajíčko rozšľaháme v hrnčeku mlieka, pridáme štipku soli a 8 kopcovitých lyžíc pohánkovej a bezlepkovej múky (1:1). Cesto musí byť vláčne, podľa potreby pridáme mlieko alebo múku. Z naberačky cesta na kvapke oleja opečieme na panvici postupne každú palacinku z oboch strán.
KROK 2
Na lyžici ghee na panvici opražíme nadrobno nakrájanú jarnú cibuľu. Pridáme čerstvý špenát a medvedí cesnak (1:1), dochutíme soľou, korením, kurkumou a podlejeme polovicou pohára vody. Zmes na miernom ohni dusíme, kým sa voda neodparí (cca 5 minút). Potom ju podlejeme mliekom zmiešaným s lyžičkou kukuričného škrobu a pár minút povaríme. Hotové palacinky naplníme špenátovou plnkou, ozdobíme lístkom špenátu a podávame.
Dobrú chuť!