Domáci púpavový balzam na pery

Asi si poviete, že som divná, ale v poslednej dobe keď vidím rozkvitnuté kvety, intenzívne rozmýšľam nad peľom a prevenciou pred peľovými alergiami. Voľakedy boli ľudia v omnoho väčšom kontakte s peľmi. Samozrejme, jednak sa žilo v tesnejšej blízkosti s prírodou, no zároveň naši predkovia často vetrali periny na slnku, vešali vonku prádlo, kde na ne napadalo plno peľu. Z kvetov si dievčatá robievali zapletené venčeky do vlasov. Maminy varili z kvetov medy a sirupy ako napríklad púpavový med či bazový sirup. Keď ešte nebol ošiaľ proti všetkému sladkému, sladili si čaje včelím medom. A podobne.

Všetky tieto poklady obsahujú zbytky peľu, vďaka ktorému môžu napomáhať budovaniu imunitnej tolerancie. Nehovoriac o tom, že sú to výživné bomby a majú aj mnoho ďalších zdraviu prospešných účinkov. Pritom imunitnému systému stačia stopové množstvá, takže toho skutočne netreba veľa. Možno si stačí z času na čas pričuchnúť k rastlinke, spraviť si domov kytičku z lúčnych kvetov, či si osladiť vodu sirupom z rozkvitnutých kvetov. A možno by bolo menej alergií a všetci by boli zdraví ako buk.

U nás už sezóna kvitnúcich púpav začala a tak je najvyšší čas ísť si počas prechádzky natrhať púpavové hlavičky a spraviť si napríklad tradičný púpavový med, olej alebo ako ja netradičný púpavový balzam na pery. Aj vy ste sa práve pozastavili nad tým, čo má balzam na pery spoločné s budovaním imunitnej tolerancie? Nuž, podľa odhadov priemerná žena počas svojho života skonzumuje viac ako 3 kilá rúžu. A nielen žena, ale aj malé parádnice toho podľa mňa pojedia až až. Takže áno, aj balzam na pery môže byť prekvapivo jedným z preventívnych opatrení proti sezónnym alergiám. A pritom veľmi dobrým, pretože sa vďaka nemu do organizmu dostanú stopové množstvá peľu pomerne často a vydrží aj dosť dlho. A keďže ide o domácu prírodnú kozmetiku bez chémie, tak sa vôbec nemusíte obávať ani pri deťoch. Recept na tento domáci balzam plný zbytkov púpavového peľu pre nádherne voňavé hydratované pery aj preventívny anti-alergický účinok nájdete v článku.

#prirodnakozmetika #prirodnikosmetika #bezchemie #pupava #pampeliska #dandelion #prevencia #hravozdravo

Recept: Púpavový balzam na pery

Počet porciíPočet kalóriíDĺžka prípravy / vareniaVhodné akoSezóna
25 / 5 minútKozmetikaJar, Leto

Ingrediencie

Na domáci púpavový olej

  • 50 ks kvety púpavy
  • 100 ml za studena lisovaný olivový olej

Na púpavový balzám na pery

  • 4 lyžice púpavového oleja
  • 1 lyžica včelieho vosku
  • 2 kvapky tekutého vitamínu E
  • 1 lyžička medu
  • 2 ks 30 ml kelímkov na balzam (alebo viac menších)

Postup

Najprv si pripravíme domáci púpavový olej

Púpavu zbierame z čo najčistejšieho prostredia, aby sme ju nemuseli umývať, pretože umývaním sa vymýva cenný peľ. Radšej si dajte záležať na tom, aby ste si pohľadali miesto hlbšie v prírode, ďaleko od ciest, kde nechodia cikať psy. Púpavu je ideálne zbierať po deň daždi (vtedy je najčistejšia) v čase tesne poobede (vtedy je najviac otvorená).

Do skleneného pohára vložíme púpavové kvety a zalejeme panenským olivovým olejom. Zatvoríme viečkom a dáme na parapetu na slnko macerovať 2 týždne, kým kvety stratia farbu a zhnednú. Olej po macerovaní precedíme do čistej nádoby a skladujeme na tmavom mieste.

Z púpavového oleja si po cca 2 týždňoch môžme pripraviť púpavový balzam na pery

Vo vodnom kúpeli pomaly rozohrejeme púpavový olej spolu s včelím voskom, až kým sa ingrediencie nerozpustia. Potom pridáme med a pár kvapiek tekutého vitamínu E. Pomaly miešame, kým sa všetko nespojí. Prelejeme do nádobky na balzam a necháme pár minút odstáť. Balzam tuhne veľmi rýchlo, o pár minút je hotový.


Pozn. Tieto recepty nie sú vhodné pre ľudí, ktorí sú alergickí na púpavu. Okrem toho sa púpava neodporúča ani „osobám, ktoré majú vážnejšie problémy s obličkami. Bez odborného dohľadu by ju nemali užívať ani ľudia so žlčníkovými kameňmi, či obštrukciou žlčových ciest alebo so žalúdkovými vredmi. Mliečny latex v stonke a v listoch púpavy môže u niektorých ľudí vyvolať alergickú reakciu.“ Zdroj: Herbár alebo od alchemilky po žindavu od J. Bednářovej.

Previous

Chuť Toskánska à la Ribollita

Domáce želatínové cukríky

Next

Vložiť komentár

%d blogerom sa páči toto: