Ach, Toskánsko. Kraj plný prekrásnych zvlnených vinohradov a miest, z ktorých dýcha umenie a história, voňavého chrumkavého chleba a smiechu pri pohári Chianti. Cez obed siesta a celý život Dolce vita. Taliani vás naučia zastaviť sa, vnímať prítomný okamih, vychutnávať si každodenné maličkosti a užívať si bezstarostný život, aj keď bez starostí nie je.
Navštívme túto malebnú krajinu aspoň prostredníctvom chuti tradičnej toskánskej polievky Ribollita. Táto hustá polievka plná zeleniny a fazule so zapečeným chlebom vás dokonale zasýti, dodá živiny a pohladí dušu dvojnásobne, ak si k nej dáte pohár dobrého červeného vína. Takže cink-cink a buon appetito!
#dnesjem #ribollita #polievka #bezlepku #toskansko #spomienky #romantika #hravozdravo
Čo je to Ribollita?
Ribollita je tradičná talianska polievka z oblasti Toskánska polievka plná zeleniny, fazule a zapečeného chleba.
Ribollita znamená znovu alebo dvakrát varená. Pôvodne bola totiž vyrobená opätovným ohriatím resp. varením zvyšnej minestrone alebo zeleninovej polievky z predchádzajúceho dňa.
Jej variantov je neúrekom a v Taliansku má každý svoj vlastný trošku iný obľúbený recept. Väčšinou však Ribollita obsahuje chlieb, biele fazule a kombináciu koreňovej a listovej zeleniny (cibuľa, mrkva, zeler, paradajky, zemiaky, kučeravý čierny kel a kapusta).
Recept: Fazuľová polievka à la Ribollita

Počet porcií | Počet kalórií | Dĺžka prípravy / varenia | Vhodné ako | Sezóna |
---|---|---|---|---|
10 | 209 | 20 / 70 minút | Polievka | Leto |
Ingrediencie
- 1 šálka bielej fazule
- 1 cibuľa
- 3 mrkvy
- 1 petržlen
- 2 stonky rapikatého zeleru
- hrsť špenátu
- 4 cherry paradajky
- ½ šálky paradajkového pretlaku
- 4 cesnaky (2 do polievky a 2 na zapečené chlebíky)
- olivový olej
- 1 a ½ lyžičky soli
- 1 lyžička oregana
- ½ lyžičky kurkumy
- parmezán
- chlieb (ideálne biely mäkký, no môžete použiť akýkoľvek podľa vlastného výberu, či už kváskový, bezlepkový a pod.)
Postup
Bielu fazuľu premyjeme, namočíme do vody deň vopred a na druhý deň uvaríme domäkka v neosolenej vode (cca 60 minút).
Do veľkého hrnca dáme rozohriať trochu olivového oleja a opražíme na ňom do sklovita cibuľu. Následne pridáme nakrájanú zeleninu (okrem špenátu a cesnaku), soľ a korenie. Krátko orestujeme, pridáme paradajkový pretlak, zalejeme vodou a dáme variť na 20 minút.
Z uvarenej fazule odoberieme polovicu aj s vodou, v ktorej sa varila, a rozmixujeme na kašu. Pridáme aj so zvyškom fazule a vody do polievky. Necháme prevrieť a všetko spolu varíme ešte 5 minút. Po dovarení pridáme špenát a 2 cesnaky a necháme postáť 10 minút.
Pripravíme si zapečený chlieb, bez ktorého by táto polievka nebola ono. Krajce chleba potrieme zmesou oleja, roztlačeného cesnaku a soli a posypeme nastrúhaným parmezánom. Dáme zapiecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov na 5-7 minút.
Servírujeme do väčších misiek tak, že zalejeme zapečený chlieb polievkou, posypeme parmezánom a pokvapkáme olivovým olejom. A nezabudnite si k večeri dať jeden pohár dobrého Chianti.
Buon appetito!