Buddha Bowl je trendy jedlo, ktoré momentálne fičí medzi vyznávačmi zdravej stravy a fanúšikmi jógy a vegetariánskej stravy. To, či má s Buddhom niečo spoločné je otázne, no pravdou je, že celý koncept tohto jedla sa točí okolo vyváženosti a rovnováha je práve kľúčovým budhistickým konceptom.
Zároveň ide o mimoriadne univerzálne jedlo, keďže ide primárne o koncept rozloženia ingrediencií. Do svojej misky si tým pádom môžete dať, čo vám najviac chutí, prípadne čo zostalo z predchádzajúceho dňa. Väčšinou ide o vyváženú kombináciu vegetariánskych potravín ako obilniny (ryža, quinoa, a pod.), rastlinné bielkoviny (cícer, šošovica, tofu) spolu s čerstvou sezónnou zeleninou. A keďže ja mám slabosť na karí, môj Buddha Bowl bol plný listovej zeleniny, ryže a karí omáčky s ananásom. Túto omáčku som prvý krát jedla v Slovinsku a moje chuťové poháriky sa hneď zamilovali. Neuveriteľne lahodná kombinácia, mierne pikantná a zároveň sladká. Pre mňa nezabudnuteľná a preto si ju odvtedy robievam aj doma.
Navyše, Buddha Bowl sa zvyčajne podáva v miske za studena, takže ide o skvelú inšpiráciu pre blížiace sa teplé mesiace.
#buddhabowl #kari #curry #bezlepku #hravozdravo
Ingrediencie
- 1 vajíčko
- 1 šálka uvarenej basmati ryže
- 1 list šalátu lollo rosso
- 1 list ľadového šalátu
- hrsť šťaveľu
- hrsť cherry paradajok
- 1 mrkva
Na omáčku:
- 1 lyžička karí korenia
- 2 plátky konzervovaného ananásu
- 1 menšia cibuľa
- 1 kopcovitá lyžica čerstvého zázvoru
- 120 ml sladkej smotany
- ½ lyžičky soli
- štipka čierneho korenia
- štipka čili (opatrne)
- trošku sójovej omáčky (pre bezlepkovú verziu bezlepkovej)
Postup
Vajíčko uvaríme, zeleninu narežeme a všetko poukladáme do misky spolu s ryžou. Ingrediencie na omáčku si pripravíme a rozmixujeme v mixéri do hladka. Následne ňou polejeme svoju Buddha misku.
Dobrú chuť!