Pri názve avokádová raw torta si možno poviete, že tu asi niekomu šiši 😊 no aj napriek tomu, že nie som tortový typ, zhoda okolností (doma jeden nedávny oslávenec, k tomu dlho-predlho spiaca malá princezná 👶🤷♀️🤭 a v chladničke akurát vhodné ingrediencie) dali príležitosť zrodu tejto raw torty. Už dávnejšie som narazila na podobný dezert, ktorý však skončil fiaskom s pokazeným mixérom. A tak som sa dnes pustila do tejto tortičky s vylepšeným receptom v hlave, aby sa vám nestalo nič podobné.
Navyše, vyvážených receptov na torty je ako šafránu a avokádo ako tajnú ingredienciu FAKT nemá nikto šancu odhaliť. Torta je vynikajúca, vláčna a sladučká napriek tomu, že korpus neobsahuje pridaný cukor ani múku, takže je vhodná aj pre nás bezlepkáčov. Okrem toho, avokádo spolu s orechmi a tmavou čokoládou tvorí skvelé protizápalové trio.
Kto nevyskúša, neuverí 😋🤷🏻👌🏻
#raw #torta #avokado #datle #kokos #mnamka #bezlepku #hravozdravo
Ingrediencie
Korpus
- ½ šálky nasekaných orechov (vlašských, pekanových či mandlí podľa vlastného výberu)
- 1 šálka kokosu
- 2 lyžice kakaa
- ½ šálky sušených ďatlí
- štipka soli
- voda
Krém
- 2 avokáda
- 2 lyžice kakaa
- 4 lyžice kokosového cukru (alebo medu, javorového sirupu či iného sladidla)
- 2 lyžice kokosového oleja
Na vrch
- ½ 70% horkej čokolády Lindt
- 2 lyžice masla alebo ghee
- nasekané mandle
Postup
Orechy aj ďatle namočíme aspoň na hodinu do vody. Následne rozmixujeme separé. Pri mixovaní orechov dávame pozor, aby sme ich nemixovali príliš dlho, aby nepustili tuk. Pri mixovaní ďatlí si pomôžeme pridaním pár lyžíc vody, aby sa nepokazil mixér (tak ako mne minule).
Rozmixované ingrediencie zmiešame spolu s kokosom, kakaom, soľou a vytvoríme vláčnu hmotu na korpus. V prípade, ak sa vám ingrediencie dostatočne nelepia, pridávajte po lyžiciach vodu a miešajte. Vláčne cesto následne vtlačte do formy.
Na krém si pripravte všetky ingrediencie a všetko spolu rozmixujte dohladka. Potom nalejte na korpus a nechajte v mrazničke aspoň 30 minút odpočívať.
Na čokoládu vo vodnom kúpeli roztopte horkú čokoládu s maslom, dobre premiešajte a vylejte na korpus tak, aby čokoláda pokryla celú plochu torty. Dajte do mrazničky odpočívať na ďalších 30 minút a máte hotovo.
Pred podávaním môžete tortu posypať nasekanými orechmi alebo kokosom.
Dobrú chuť!

Vyskúšajte aj niektorý ďalší z vyvážených receptov na sladké dobroty, napríklad: