Ryžové koláčiky à la Sakura

Naša japonská čerešňa na záhrade nádherne kvitne už týždeň, no pomaly začína opadávať. A tak sme našu jarnú tradíciu pitia doobednej kávičky na terase opäť obohatili o kus japonskej kultúry a vynikajúci ryžový koláčik a là Sakura inšpirovaný krásou jeho jedinečných kvetov.

V týchto dňoch totiž v Japonsku začína obdobie hanami (jap. 花見 v preklade “prezeranie kvetov”). Ide o mimoriadne významnú a obľúbenú tradíciu vítania jari, počas ktorej si ľudia vychutnávajú krásu kvetov japonských čerešní („sakura“). Desiatky tisícov kvitnúcich stromov zabezpečujú po celej krajine vskutku impozantné scenérie, ktoré sú považované za japonský div sveta. Japonci využívajú túto príležitosť na stretnutia a spolu so svojimi blízkymi či kamarátmi oslavujú a zabávajú sa, k čomu neodmysliteľne patrí aj ich tradičné jedlo a dezerty.

Sakury tvoria mimoriadne dôležitú súčasť japonskej kultúry

Sakury sa v Japonsku oslavujú už mnoho storočí a majú v japonskej kultúre osobitné miesto. V starovekom Japonsku poľnohospodári využívali kvitnutie kvetov sakury, aby im pomohli zistiť vhodný čas pre zasadenie ryže. V súčasnosti v kvitnúce čerešné lákajúna nielen domácich, ale aj návštevníkov z celého sveta.

Ako jar začína, krajina trpezlivo čaká na prvý náznak ružovej. Zakvitnutie sakury je pre Japoncov udalosť tak významná, že existujú predpovede (sakura-zense), kedy a kde kvety začnú kvitnúť. Ľudia ich pozorne sledujú, pretože kvety kvitnú veľmi krátko, iba týždeň alebo dva. Čas začiatku kvitnutia sa líši od miesta k miestu a zväčša sa pohybuje od začiatku februára (Okinawa) do začiatku mája (Sapporo).

Okrem toho môžete na internet nájsť mnohé tematické informácie od blogov cez diskusné fóra sledujúce ich kvitnutie až po špeciálne menu (recepty). Veľa potravinárskych spoločností vyrába špeciálne produkty sakury s tvarom, farbou alebo príchuťou čerešňového kvetu.

Sakura ako strom prianí

K sakurám sa viaže mnoho krásnych zvykov. Medzi ne patria aj stromy prianí. Nádherný spôsob ako symbolicky zhmotniť svoje myšlienky a vniesť trochu čara späť do svojho života. Už dávnejšie som narazila na tento podľa mňa prekrásny zvyk. Stromy prianí (angl. wishing trees) možno pritom nájsť v mnohých rôznych kultúrach a náboženstvách po celom svete. Ľudia svoje priania a modlitby napísané na kúsku papiera alebo stuhe priviažu na konár stromu dúfajúc, že ich vietor odveje niekde tam hore, či už ku predkom, Bohu či bohom, ktorí potom tento sen splnia. Zároveň ide o jeden z inšpiratívnych spôsobov ako uzemniť svoju energiu a opäť sa spojiť s prebúdzajúcou prírodou.

Hanami, festival kvitnucích čerešní

Rodiny a priatelia sa stretávajú pod kvitnúcimi stromami, aby si vychutnali túto tradíciu, spoločnosť a zábavu. Ľudia na tradičných piknikoch pod stromami pijú čaj z čerešňových kvetov a ryžové víno saké a konzumujú rôzne japonské jedlá, ako aj tematické dezerty s kvetmi. Typický je napríklad Daifuku zo sladkej ryžovej múky, ktorá obaľuje pastu z červených fazúľ, a Yokan, želatínový dezert vyrobených z červenej alebo bielej fazule, cukru a agaru.

Dizajn kvetov sakury môžete na jar nájsť v Japonsku takmer všade od umeleckých diel cez tradičné japonské odevy ako kimoná s potlačou sakury, šperky, kozmetiku, suveníry a podobne. Obchodníci radi využívajú obľúbenosť sakury a pripravujú sezónne edície svojich produktov. Napríklad Starbucks pripravil pre rok 2020 špeciálnu limitovanú ediciu pohárov na kávu s čerešňovým dizajnom, ako aj príchuť frapučína a horúceho nápoja. Coca-Cola zase zmenila pre jar 2020 dizajn svojich fliaš, a podobne.

Japonsko je skutočne krajinou inšpiratívnych tradícií, čo poviete. Možno si o pár rokov budeme môcť vychutnať menšiu oslavu hanami aj u nás. Slovensko by totiž tento rok malo dostať pri príležitosti 100. výročia nadviazania diplomatických vzťahov medzi Japonskom a SR darček – 500 japonských sakúr, o čom informovalo Staré mesto Bratislavy.

Prečítajte si aj o tom, prečo je jar podľa tradičnej čínskej medicíny obdobím na očistu pečene a žlčníka a prečo sa k tejto detoxikácii viaže aj nemenej dôležitá emocionálna očista v našom článku: 

Recept: Ryžové koláčiky à la Sakura

Počet porciíPočet kalóriíDĺžka prípravy / pečeniaVhodné akoSezóna
1016515 / 12 minútDobrotaJar

Na prípravu tradičných japonských ryžových dezertov potrebujete sladkú lepivú ryžovú múku. Ak ju doma nemáte, môžete skúsiť upiecť túto alternatívu z normálnej ryžovej múky. Tieto koláčiky sú nielen pastvou pre oči, ale aj vynikajúco chutia, napríklad k poobednej kávičke či čaju.

INGREDIENCIE

  • 200 g ryžovej múky
  • 75 g ghee
  • 50 g trstinového cukru
  • 1 ks vajíčko
  • štipka soli
  • pár kvapiek citróna

POSTUP

V nádobe zmiešame vajíčka s cukrom, pridáme zmäknuté maslo, štipku soli a pár kvapiek z citróna. Postupne pridávame múku a vypracujeme kompaktné cesto, z ktorého dlaňami vytvarujeme valček s priemerom cca 2 cm. Valček zabalíme do potravinovej fólie a dáme aspoň na hodinu do chladničky, aby sa s cestom lepšie pracovalo.

Valček potom nakrájame na koláčiky široké asi 1 cm, na ktoré poukladáme lupienky japonskej čerešne a mierne ich vtlačíme do cesta. Koláčiky uložíme na papier na pečenie na plech a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov na 12 minút.

Previous

Jar z pohľadu Tradičnej čínskej medicíny

Ako odhadnúť správnu veľkosť porcie?

Next

Vložiť komentár

%d blogerom sa páči toto: