V týchto dňoch sa u nás ešte viac ako predtým do popredia dostáva obmedzenie plytvania potravín. Čím menej jedla sa vyhadzuje, o to dlhšie vydržia nakúpené zásoby potravín a menej treba chodiť do obchodu. Pravdupovediac bojujeme za každé jedno vyjdenie von medzi ľudí.
So znížením plytvania na minimum ide ruka v ruke správny odhad porcie pre všetkých členov domácnosti, od tých najmenších 🐒🐕 po najväčších. Jednoduchá úprava porcií tak, aby na tanieri bolo toho akurát toľko, čo človek skutočne potrebuje a aj zje, dokáže spraviť veľký rozdiel.
Najťažšie sa mi vždy odhadovala detská porcia. No odkedy používam detské rúčky ako najlepší personalizovaný nástroj na dokonalé meranie porcií jedál, na tanieri zostáva skutočne minimum. Pozn. funguje rovnako dobre aj u dospelých 😁
Jednoduchý tip na odhad porcií pomocou rúk

Obmedzenie plytvania ani vývážený jedálniček nemusia byť žiadna veda, ak používate jednoduchý tip s použitím rúk: porcia mäsa alebo strukovín (bielkoviny) by mala byť približne vo veľkosti dlane, príloha ako ryža, zemiaky alebo chlieb (sacharidy) by mala byť vo veľkosti zovretej päste a k tomu pridajte dve plné ruky zeleniny a ovocia.
Vďaka tomu už nebudete mať problém odhadnúť správnu veľkosť porcie a zároveň zabezpečiť vyváženú stravu. Ako dieťa rastie, rastú zároveň s ním aj jeho ruky a tým pádom aj ideálna veľkosť porcie.
Ďalšie tipy ako obmedziť plytvanie v domácnosti
- Pred tým, než si vyberiete, čo budete jesť (na čo máte chuť) sa pozrite do chladničky, či niečo netreba zjesť.
- Ak viete, že potraviny nestíhate spotrebovať pred dátumom spotreby, zamrazte ich.
- Využívajte zvyšky, napríklad zo zvyškov zeleniny môžete spraviť zeleninový vývar, zaváraninu a podobne.
- A v neposlednom rade nakupujte menej potravín s krátkou dobou spotreby, ktoré by ste nemuseli stihnúť zjesť.