Baktérie sú fascinujúcim typom mikroorganizmov, ktoré hrajú v našich životoch veľkú úlohu. Získajte dôkaz, že baktérie sú skutočne všade! Skúste vypestovať vlastnú vzorku baktérií a zároveň sledujte, ako sa v krátkom čase reprodukujú.

Rast baktérií zabezpečia živiny z agaru

Agar je zložený z prísad, ktoré podporujú optimálny rast baktérií. Obsahuje látky, ktorými sa môžu baktérie živiť a vďaka tomu rásť a rozmnožovať sa. Aj keď najlepšie výsledky by ste dosiahli pomocou nutričného agaru využívaného na vedecké účely, tento recept funguje takmer rovnako dobre a je omnoho lacnejší.

Zárodky, nazývané tiež mikróby, sú také malé, že na ich zobrazenie potrebujete mikroskop. Uisťujeme vás – aj keď ich nemôžete vidieť, sú všade! V skutočnosti je naše telo a väčšina ďalších vecí pokrytých baktériami.

Baktérie

Baktérie sú jednobunkové organizmy, ktoré žijú takmer všade na Zemi – od vriacich horúcich sopiek po mrazivé ľadovce. Môžu prežiť v prostrediach, v ktorých my ľudia nedokážeme, a môžu prežiť tým, že jedia všetko od cukru po slnečné svetlo. Baktérie sú veľmi malé – napríklad 10 miliónov nájdete na stole v škole! Môžu spôsobiť choroby, ako je angína, zápal hrdla a ušné infekcie.

Život okolo nás a v nás

Zárodky sú skutočnosťou života; sú všade, stále. Aj keď je dôležité vyhnúť sa škodlivým baktériám umývaním rúk a tela, v skutočnosti neexistuje spôsob, ako sa zbaviť choroboplodných zárodkov okolo vás. Preto má vaše telo vysoko efektívny systém pre zaobchádzanie s baktériami – nazýva sa to „imunitný systém“. Funguje to ako superhrdina, ktorý bráni vaše telo pred napadnutím mikroorganizmami. Napríklad slzy vo vašich očiach zabijú choroboplodné zárodky, ktoré sa snažia preniknúť cez vaše oči; hlien zachytáva baktérie a zabraňuje ich vniknutiu do tela cez nos; sliny zabíjajú baktérie, ktoré sa snažia vstúpiť do úst; kyseliny v žalúdku zabíjajú baktérie, ktoré dokážu prekonať vaše sliny; a vaše biele krvinky pomáhajú napadnúť a odstrániť všetky škodlivé baktérie, ktorým sa podarilo preniknúť cez tieto bariéry.

Aj keď niektoré baktérie sú škodlivé a spôsobujú nám ochorenie, väčšina je neškodná, dokonca sú niektoré pre nás skutočne dobré! Napríklad:

  • niektoré baktérie v našich ústach bránia rastu iných škodlivých zárodkov
  • niektoré nám pomáhajú tráviť naše jedlo
  • niektoré sa používajú vo vakcínach

Ak ste už jedli jogurt, v skutočnosti ste zjedli milióny zdravých baktérií! Pri výrobe jogurtu sa používajú dva typy baktérií: Lactobacillus Bulgaricus a Streptococcus Thermophilus. Počas procesu výroby jogurtov sa baktérie pridávajú do mlieka; to spôsobuje špecifický druh fermentácie, ktorá premieňa mlieko na jogurt. Tieto baktérie zostávajú nažive aj po zabalení jogurtu a jeho odoslaní do obchodu. Podobný postup sa používa na výrobu iných mliečnych výrobkov, ako je napríklad kyslá smotana. Tieto druhy baktérií, ktoré sú bezpečné na konzumáciu, môžu byť prospešné pre zdravie tým, že pomáhajú tráviacemu systému, posilňujú imunitný systém a dokonca bojujú proti určitým typom rakoviny.

Recept na agar do petriho misiek

Čo budete potrebovať?

  • 1 kocka hovädzieho mäsa
  • 2 lyžičky cukru
  • 1 šálka vody
  • 1 balík neochutenej želatíny
  • 6 ks petriho misiek (kúpite napríklad vo výdajni zdravotníckych pomôcok alebo cez internet, cena nie je vysoká a pohybuje sa okolo 1 €)
  • 6 bavlnených tampónov
  • Páska
  • Chladnička
  • Trúba alebo mikrovlnná rúra

Postup prípravy agaru

Želatínu, bujón, cukor a vodu skombinujte v panvici a za stáleho miešania priveďte do varu. Nechajte mierne vychladnúť.

Nalejte do Petriho misky (misky sterilizujte varom, aby ste dosiahli najlepšie vedecké výsledky) a veko položte na vrch. Umiestnite do chladničky, aby úplne vychladli (asi 30 minút).

Ako začať s kultiváciou baktérií?

Upozornenie: Dodržiavajte bezpečnostné upozornenia! Zárodky môžu byť nebezpečné a deti by sa ich nemali dotýkať ani im nesmie byť dovolené prenášať sa vzduchom. Akonáhle sa tento experiment začne, musí zostať zapečatený a musí byť riadne zlikvidovaný. Deti by nikdy nemali experiment otvárať a by ho mali za 2 týždne vyhodiť neotvorené. Tento experiment tiež zahŕňa vriacu vodu.

  • Keď je agar vychladnutý, Petriho misky vyberte z chladničky.
  • Pomocou vatového tampónu otrite zvolené miesto – napríklad ruky, telefón alebo diaľkové ovládanie – na odobratie vzorky zárodkov.
  • Odstráňte kryt Petriho misky. Obtrite bavlnenú špičku na pevný agar, aby ste preniesli vzorku a nasaďte veko.
  • Opakujte, kým nepoužijete všetky svoje Petriho misky. Nezabudnite ich označiť štítkom, aby ste vedeli, ktoré baktérie pochádzajú z toho miesta.
  • Misky uzavrite. Ako ďalšie preventívne opatrenie môžete chcieť vložiť Petriho misky do uzatvárateľného vrecka na zips. Nikdy neotvárajte zapečatené Petriho misky. Jednoducho sledujte rast baktérií cez veko.
  • Baktérie, ktoré ste získali pomocou vatovej tyčinky preniesli na agar, neustále rastú. Doštička s agarom a teplé podmienky poskytujú ideálne miesto pre rast baktérií. Mikroorganizmy na doštičke vyrastú do jednotlivých kolónií, z ktorých každá je klonom originálu.
  • Voľným okom sa za relatívne krátku dobu stanú viditeľnými. Ideálna teplota pre rastúce baktérie je medzi 20 a 37 ° C. Ak je to potrebné, môžete Petriho misky umiestniť na chladnejšie miesto, ale baktérie budú rásť oveľa pomalšie. Nechajte baktérie vyvíjať sa 4 až 6 dní, pretože to poskytne kultúram dostatok času na rast.
  • Použite lupu alebo mikroskop na preskúmanie baktérií a porovnajte ich s obrázkami, ktoré nájdete na internete, aby ste zistili, či je možné identifikovať ich typ.
  • Za 2 týždne vyhoďte Petriho misky. Neotvárajte ich!

Inšpirujte sa našimi ďalšími článkami a nápadmi z kategórie Experimenty a pokusy:
Vedecký experiment pre deti: Kvety meniace farbu
Eko experiment pre deti: Hotel pre hmyz
Experiment pre deti: Žeruchové hlavy
Pokus z fyziky pre deti: Hádzanie vajec
Pokus z fyziky pre deti: Statická elektrina v roly popolušky
Pokus z fyziky pre deti: Postavte si najjednoduchší elektrický vláčik


Článok pôvodne vyšiel na: http://experimentexchange.com/living-systems/grow-germs-on-homemade-agar/ a je jeho voľným prekladom.