Storočný recept na chlieb

Voľakedy sa žilo, varilo aj pieklo úplne inak ako dnes. Doba bola iná a ľudia mali pre nás už dnes nepredstaviteľne ťažký život, nielen fyzicky ale aj psychicky. Moja starenka (ako voláme moju prababku) prežila španielsku chrípku (aj keď mala skutočne na mále 🙏), dve svetové vojny a komunisti jej vzali celý majetok aj muža. A popri tom všetkom musel bežný život pokračovať. Makalo sa od svitu do mrku, práca bola náročná a popri nej ešte bolo treba nakŕmiť hladné krky, ak samozrejme bolo čím. A nikto nemal čas stráviť polovicu dňa v kuchyni.

Pri pečení chleba mali ženy kopec roboty s preosievaním múky, prípravou niekoľkých bochníkov naraz aj prípravou pece. Nikto nemal čas šaškovať s každodenným kŕmením kvásku, troj a viac hodinovým kysnutím, naťahovaním cesta, jeho stáčaním a neviem čo ešte sa pri chlebe dá vymyslieť. A viete čo? Chlieb bol aj napriek tomu vynikajúci. Ľudia si ho vážili, šetrili ním, ani kúsok sa nesmel vyhodiť a ponúkali ho vzácnym hosťom so soľou.

Neviem prečo, vždy som mala zafixované, že piecť chlieb musí byť niečo strašne náročné. Asi kvôli tomu, že sme už žili v úplne inej dobe, kedy si po upečený chlieb stačilo skočiť do obchodu. Ale nedávno som narazila na jeden videorecept, ktorému vďačím za dodanie odvahy, pretože bol 🔝 a podľa neho by to zvládol aj úplný začiatočník. Chlebík bol výborný, no práve toho šaškovania v kuchyni bolo na môj vkus trochu moc.

No vďaka tomuto môjmu pokusu sa u nás rozvírila plodná debata. Babka porozprávala viac o tom, ako sa žilo a aj o tom, ako sa vlastne voľakedy piekol chlieb. Vytiahli sme starú kuchársku knihu, našli starenkin recept, ktorý má dnes asi sto rokov, a rozhodli sa ho dotvoriť, keďže bol veľmi stručne napísaný, vyskúšať a tým ho symbolicky “oživiť”.

Ako sa zvykne hovoriť „V jednoduchosti je krása.“ A tak to bolo aj so starenkiným receptom, ktorý je v porovnaní s modernými prekomplikovanými receptami skutočne jednoduchý a hotový raz-dva. A aj napriek tomu podľa mňa a ostatných, ktorí mali možnosť ho ochutnať, chumkavejší aj voňavejší než kváskový. Vďaka zopár pokusom sme jeho postup vyšperkovali a popísali do najmenších detailov, aby bol jednoducho zrealizovateľný aj pre tých, ktorí chlieb v živote nepiekli. Takže nech sa páči, tu je. Vyskúšajte, porovnajte sami a dajte mi vedieť, ako vám chutil.

#domacichlieb #domacichleb #chlieb #chleba #chleb #bread #bezchemie #cojediazdravedeti #hravozdravo

Ingrediencie

  • 2 hrnčeky celozrnnej hladkej múky + múka na posypanie
  • 1 hrnček polohrubej alebo ražnej múky
  • ½ droždia (kocka)
  • 3 zemiaky
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 1 lyžička cukru
  • 1 hrnček vlažnej vody

Detailný postup

Ako prvé si dáme variť zemiaky v šupke do osolenej vody po zovretí na 20 minút.

Kým sa zemiaky varia, necháme vzísť kvások z droždia. To znamená, do cca polovice hrnčeka vlažnej vody (max. 40 stupňov resp. aby nepálila) rozrobíme droždie, pridáme cukor, lyžicu múky, dobre premiešame, zakryjeme potravinárskou fóliou, na ktorú dáme utierku a necháme odpočívať v teple, kým si nepripravíme zemiaky.

Po uvarení zemiaky zlejeme a dáme vychladnúť. Ošúpeme, nakrájame, prilejeme druhú polovicu pohára vlažnej vody a rozmixujeme na hladkú kašu.

Keď máme kvások aj kašu hotové, všetky ingrediencie vrátane zvyšných spojíme a vypracujeme cesto (z celozrnnej a ražnej sa lepí trošku viac). Cesto ešte vyváľame v múke, preložíme do čistej misky, opäť zakryjeme potravinárskou fóliou, na ktorú dáme utierku a necháme odpočívať v teple približne hodinu.

Po hodinke by sme mali mať cesto pekne vykysnuté. Skontrolujeme a ak je pripravené, dáme si zohrievať rúru na 230 stupňov.

Kým sa rúra zohrieva, na spodok vložíme malú zapekaciu misku s vodou, poprášime cesto múkou a naolejujeme si špachtlu, ruky aj podložku. Cesto pomocou špachtly odlepíme od stien misky a preklopíme na podložku. Komu sa chce, môže cesto trošku ponaťahovať a zrolovať do peknej guličky, ktorú následne preložíme na papier na pečenie na plech. Zvyšnú múku oprášime a vrch narežeme žiletkou. Ak sa chcete inšpirovať tradičnými zvykmi, môžete bochník pred pečením aj prežehnať.

Akonáhle je rúra zohriata, postriekame chlieb vodou a dáme piecť na 230 stupňov na 20 minút. Potom chlebík opäť postriekame, teplotu znížime na 200 stupňov a pečieme ďalších 30 minút. Dobre upečený chlieb spoznajú skúsené gazdinky aj podľa zvuku, keď na neho zospodu zaklopú.

Po upečení presunieme chlebík na mriežku, postriekame vodou, zakryjeme utierkou a necháme vychladnúť (ak to vydržíme) aspoň takú hodinku.

Dobrú chuť!

Previous

Kožné problémy detí podľa Ajurvédy

Melónový žralok

Next

Vložiť komentár

%d blogerom sa páči toto: