Baktérie sú fascinujúcim typom mikroorganizmov, ktoré hrajú v našich životoch veľkú úlohu. V skutočnosti je naše telo a väčšina zeme pokrytých baktériami. Získajte dôkaz, že sú skutočne všade! Skúste vypestovať vlastnú vzorku baktérií a zároveň sledujte, ako sa v krátkom čase baktérie reprodukujú. Kultivácia vlastných baktérií je ideálna aktivita – pokus pre deti a dospievajúcich, najmä budúcich medikov a prírodovedcov.
Baktérie
Baktérie sú jednobunkové organizmy, ktoré žijú takmer všade na Zemi – od vriacich horúcich sopiek po mrazivé ľadovce. Môžu prežiť v podmienkach, v ktorých my ľudia nedokážeme, a dokážu sa živiť všetkým od cukru po slnečné svetlo. Baktérie sú veľmi malé – napríklad 10 miliónov nájdete na stole v škole!
Aj keď sú niektoré baktérie škodlivé a schopné spôsobiť ochorenie (ako je angína, zápal hrdla, ušné infekcie a podobne), väčšina je neškodná, a dokonca sú niektoré pre nás prospešné! Napríklad:
- niektoré baktérie v našich ústach bránia rastu iných škodlivých zárodkov
- niektoré nám pomáhajú tráviť naše jedlo
- niektoré sa používajú vo vakcínach
Ak ste už jedli jogurt, v skutočnosti ste zjedli milióny zdravých baktérií! Počas procesu výroby jogurtov sa baktérie pridávajú do mlieka; to spôsobuje špecifický druh fermentácie, ktorá premieňa mlieko na jogurt. Tieto baktérie zostávajú nažive aj po zabalení jogurtu a jeho odoslaní do obchodu. Tieto druhy baktérií, ktoré sú bezpečné na konzumáciu, môžu byť prospešné pre zdravie tým, že pomáhajú tráviacemu systému, posilňujú imunitný systém a dokonca bojujú proti určitým typom rakoviny.
Rast a rozmnožovanie baktérií
Baktérie potrebujú pre svoj život a rozmnožovanie vhodné prostredie, ktoré musí obsahovať živiny, soli, stopové prvky a rastové faktory. Pre optimálne rastové podmienky je potrebný aj určitý obsah kyslíka a oxidu uhličitého, ako aj vhodná hodnota pH a správna teplota.
Baktérie sa rozmnožujú jednoduchým priečnym delením. Čas, ktory je potrebný na jeden rozmnožovací cyklus, kolíše medzi pätnástimi minútami a dnanástimi hodinami. Okrem druhu baktérie to silne závisí aj od prostredia, v ktorom baktéria rastie.
Kultivácia baktérií v simulovanom prostredí
V simulovaných podmienkach, napríklad v laboratóriu, sa darí rastu baktérií, len ak sú dostatočne simulované vhodné podmienky. Na kultiváciu baktérií sa preto používajú médiá (pôdy), ktoré vyhovujú nutričným požiadavkám baktérií (sú obohatené o potrebné živiny, rastové faktory, vitamíny, atď.).
Univerzálna pôda na izoláciu a kultiváciu všetkých známych baktérií neexistuje. Najbežnejšou pôdou, ktorá vyhovuje väčšine baktérií vyvolávajúcich ochorenie človeka, je krvný agar a mäso-peptónový bujón. Tieto pôdy sa používajú na zachytenie väčšiny medicínsky významných baktérií z biologického materiálu. Lejú sa do plastových alebo sklenných misiek, ktoré sa nazývajú Petriho misky. Na povrchu platní môžu bakteriálne kultúry rásť a tvoriť tam kolónie.
Recept na domáci agar do petriho misiek
Preto, ak chcete spraviť pokus s kultiváciu baktérií, budete potrebovať vyrobiť si vlastný agar. Aj keď najlepšie výsledky by ste dosiahli pomocou nutričného agaru využívaného na vedecké účely, tento recept funguje takmer rovnako dobre a je omnoho lacnejší.
Čo budete potrebovať, aby bola kultivácia úspešná?
- 1 kocka hovädzieho mäsa
- 2 lyžičky cukru
- 1 šálka vody
- 1 balík neochutenej želatíny
- 6 ks petriho misiek (kúpite napríklad vo výdajni zdravotníckych pomôcok alebo cez internet, cena nie je vysoká a pohybuje sa okolo 1 €)
- 6 bavlnených tampónov
- Páska
- Chladnička
- Trúba alebo mikrovlnná rúra
Postup prípravy agaru
Želatínu, bujón, cukor a vodu zmiešajte v panvici a za stáleho miešania priveďte do varu. Nechajte vychladnúť.
Petriho misky sterilizujte varom, aby ste dosiahli najlepšie vedecké výsledky) a veko položte na vrch. Umiestnite do chladničky, aby úplne vychladli (asi 30 minút).
Kultivácia vlastných baktérií
Upozornenie: Dodržiavajte bezpečnostné upozornenia! Zárodky môžu byť nebezpečné a deti by sa ich nemali dotýkať ani im nesmie byť dovolené prenášať sa vzduchom. Akonáhle sa tento experiment začne, musí zostať zapečatený a musí byť riadne zlikvidovaný. Deti by nikdy nemali experiment otvárať a by ho mali za 2 týždne vyhodiť neotvorené. Tento experiment tiež zahŕňa vriacu vodu.
- Mierne vychladnutý agar vlejte do sterilizovaných Petriho misiek a nechajte ho stuhnúť v chladničke.
- Pomocou sterilného vatového tampónu otrite zvolené miesto – napríklad ruky, ústa, telefón alebo diaľkové ovládanie – na odobratie vzorky baktérií.
- Obtrite bavlnenú špičku na pevný agar, aby ste preniesli vzorku a nasaďte veko.
- Opakujte, kým nepoužijete všetky svoje Petriho misky. Nezabudnite ich označiť štítkom, aby ste vedeli, ktoré baktérie pochádzajú z ktorého miesta. Misky uzavrite.
- Doštička s agarom a teplota medzi 20 a 37 ° C poskytujú ideálne miesto pre rast baktérií. Nechajte baktérie vyvíjať sa 4 až 6 dní, pretože to poskytne kultúram dostatok času na rast.
- Mikroorganizmy na doštičke vyrastú do jednotlivých kolónií, z ktorých každá je klonom originálu. Voľným okom sa za relatívne krátku dobu stanú viditeľnými.
- Použite lupu alebo mikroskop na preskúmanie baktérií a porovnajte ich s obrázkami, ktoré nájdete na internete, aby ste zistili, či je možné identifikovať ich typ.
- Za 2 týždne vyhoďte uzavreté Petriho misky. V žiadnom prípade ich neotvárajte!
Článok pôvodne vyšiel na: http://experimentexchange.com/living-systems/grow-germs-on-homemade-agar/ je jeho voľným prekladom.