Batátovo-fazuľový guláš

Ja osobne guláš môžem kedykoľvek a na ten klasický nedám dopustiť. No tento bezmäsitý guláš má svoje čaro a plnú sladkastú chuť aj vôňu, ktorú stojí za to vyskúšať. Navyše je bezlepkový aj vegánsky a finančne nenáročný. Či už potrebujete prestávku od mäsa, vegetariánsky recept alebo pre zmenu ochutnať niečo nové, viac hľadať nemusíte. Už ste našli 😉.

#dnesjem #gulas #bezmasa #bezlepku #fazula #dnesjemvegan #hravozdravo

Počet porciíPočet kalóriíDĺžka prípravy / vareniaVhodné akoSezóna
612730 / 120 minútObed, VečeraJeseň, Zima

Ingrediencie

  • 2 batáty (sladké zemiaky)
  • 4 mrkvy
  • 4 stonky rapikatého zeleru
  • 2 cibule
  • 1 hrnček fazule (najlepšie čiernej, v mojom prípade som použila fazuľu čierne oko)
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička majoránky
  • ½ lyžičky kurkumy
  • ½ lyžičky čierneho korenia
  • 2 lyžice sójovej omáčky (pre bezlepkovú verziu použijeme sójovú omáčku bez gluténu)
  • 1 lyžica kukuričného škrobu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice ghee

Postup

Fazuľu si deň vopred premyjeme a namočíme do vody.

Na druhý deň vodu, v ktorej bola fazuľa zlejeme a varíme v novej vode do zmäknutia. Dĺžka varenia sa líši od zvoleného typu fazule. V mojom prípade sa varila hodinu, no klasické veľké biele fazule sa niekedy varia aj 2 hodiny.

Po dovarení si očistíme a nakrájame zeleninu.

V hrnci krátko orestujeme na ghee cibuľu, následne pridáme zvyšnú zeleninu a restujeme spolu, kým zelenina trochu nezmäkne resp. nepustí šťavu (cca 10 minút).

Pridáme vodu z uvarenej fazule, necháme zovrieť a varíme na miernom stupni 15 minút.

Pridáme uvarenú fazuľu, soľ, korenie, sójovú omáčku a škrob rozmiešaný v troche studenej vody. Dobre premiešame, necháme prevrieť a vypneme.

Na záver pridáme prelisovaný cesnak. Po pridaní cesnaku už nevaríme, aby sme nestratili dôležité živiny.

Podávame separé alebo s basmati ryžou.

Dobrú chuť!

Kategórie HRAVO
Previous

Poplašné body na tele

Muffinky snov podľa Omy

Next

Vložiť komentár

%d blogerom sa páči toto: